Hlavní obsah

Češi se nejčastěji berou kvůli plánovaným dětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Česká republika následuje světový trend, kvůli němuž lidé oddalují sňatek a zakládání rodiny na pozdější věk. Stále častější jsou rovněž případy, kdy se mladí nikdy k oltáři nedostaví a ani si nikdy nepořídí dítě. Uvádí to na svých internetových stránkách Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Policie ČR
Článek

Ze sociologického průzkumu vyplývá, že 70 procent svobodných žen a 69% svobodných mužů je rozhodnuto, že v budoucnu vstoupí do manželského svazku.

Manželství lidé uzavírají nejčastěji kvůli plánovaným potomkům (66%), z potřeby s někým žít (34%) a dále z přesvědčení, že to je zcela běžná záležitost (25%).

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jaký je podle vás důvod vstupu do manželství?

Zarytí odpůrci manželství

O nevýhodách manželství je naopak skálopevně přesvědčeno 12 procent příslušnic slabšího pohlaví a 6 procent mužů.

Vedou je k tomu špatné zkušenosti z předešlých manželství u rozvedených jedinců a obavy z pokročilého věku u vdov a vdovců.

Čtvrtina věčně svobodných respondentů si prý nejvíce cení vlastní volnosti a osm procent považuje partnerské soužití za nepodstatné.

V mnohých případech lidé neplodí děti z toho důvodu, že v současnosti se stále silněji odděluje sexuální život od reprodukce, a to zejména díky pokrokům v oblasti antikoncepce.

Anketa

Jaký je podle vás důvod vstupu do manželství?
Potřeba partnerského soužití
23 %
Plánování dětí
28,3 %
Pojetí manželství jakožto normální záležitosti
8,7 %
Láska
34,2 %
Jiný důvod
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1271 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám