Hlavní obsah

Čemu se vyhnout, když je váš partner rozrušený

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jeden z partnerů ve svazku prochází těžkým obdobím, není pro druhého vždy jednoduché říct nebo udělat něco, co by ho rozveselilo, i když by se snažil sebevíc. Návodů, co říci či udělat, existuje mnoho. Málokdo se ale zabývá opačnou otázkou – co v takovém okamžiku nedělat, respektive neříkat?

Foto: Profimedia.cz

Pokud se vám partner nechce se svými problémy svěřit, je lepší na něj netlačit.

Článek

Vztahová odbornice z New Yorku Jane Greerová uvedla, že jakkoli se mnozí snaží svému protějšku ulevit od trápení, mnohdy celé věci spíše uškodí, než pomohou. A stačí k tomu i pár dobře míněných slov typu: ´Tak mi přeci řekni, co tě trápí´. O co víc se dotyčný nechce se svým problémem svěřit, o to větší škodu může přesvědčování ze strany partnera nadělat.

Největší potíž tkví v tom, že každý člověk upřednostňuje jiný způsob, jak se s různými problémy vypořádat. Mnozí se pak nechtějí partnerovi svěřit z obav, že by se odhalili ve špatném světle, vysvětlila Greerová pro server Independent. Někomu zase naopak vyhovuje vypořádat se s potížemi sám, například při procházce nebo při cvičení.

„Nejhorší, co můžete v takové situaci říci, jsou věty typu ´Opravdu to chci vědět´ nebo ´Možná ti s tím můžu pomoci´,“ popsala odbornice.

Jakkoli mohou být pohnutky ze strany partnera, který chce pomoci, dobře míněné, tlačení na druhého, aby se svěřil, už podle odbornice nemá moc co do činění s empatií a samotnou snahou pomoci. Nátlak totiž může ve druhém snadno vyvolat pocit, že chce dotyčný pomoci za každou cenu, a to hlavně pro svůj pocit zadostiučinění.

Co tedy v takové situaci dělat? Nejlépe nic. Pokud partner řekne, že o svém problému nechce mluvit, pak je nejlepší jeho názor respektovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám