Hlavní obsah

Během líbání dochází k výměně až 80 miliónů bakterií

Líbání prospívá zdraví, a to po všech stránkách, včetně výměny bakterií, která významně posiluje obranyschopnost obou partnerů. Pokud partneři dodržují základní hygienu, tak jim ani při výměně 80 miliónů bakterií žádná rizika nehrozí.

Foto: Profimedia.cz

Výměna bakterií při líbání je důležitá pro obranyschopnost obou jedinců.

Článek

Vědci z nizozemské Organizace pro výzkum aplikovaných věd sledovali složení bakteriální mikroflóry na jazyku a ve slinách párů, které se pravidelně líbají. Z jejich zjištění vyplynulo, že u dvojic, jež se líbají v průměru devětkrát denně, se mikrobiální složení úst téměř neliší. Dochází tak k velmi aktivní výměně bakterií mezi partnery.

Podle autora výzkumu Remka Korta má líbání s průnikem jazyka do partnerových úst a výměna slin velký evoluční význam. Výměna bakterií je totiž důležitá pro obranyschopnost obou jedinců. Imunitní systém zareaguje na nové druhy z partnerových úst, vytvoří protilátky a tím se posílí. Pravidelná výměna slin dvojici spojuje nejen emočně. „Čím více se páry líbají, tím jsou si z mikrobiálního hlediska podobnější,“ dodává Kort.

A kupříkladu když jeden z partnerů vypije kvašený mléčný výrobek z probiotiky, může tyto blahodárně na zdraví působící bakterie předat také svému partnerovi. Za deset vteřin líbání mu předá až osmdesát miliónů bakterií.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemoc, co se šíří polibky

Zima bývá sezónou plesů, tanečních zábav i diskoték. Proto ji můžeme považovat za období polibkových žní, a tedy mononukleózy. Šíří se prostřednictvím virové...

Afty odstartuje oslabená imunita

Jsou záhadou. Nikdo totiž přesně neví, co vyvolává bolestivé puchýřky - afty, které se v ústech mění ve vřídky. Většina stomatologů je dává do souvislosti...

Výběr článků

Načítám