Hlavní obsah

Až pětina mužů touží po své první lásce

První láska je pro mnohé tak silný emocionální zážitek, že na něj nelze zapomenout. Podle nejnovějších průzkumů bylo zjištěno, že pětina mužů touží po návratu ke své první lásce, a proto ji kontaktují a chtějí se s ní sejít. Faktem zůstává, že si člověk svou první lásku po letech často velmi idealizuje a pohlíží na ni skrze růžové brýle.

Foto: , Profimedia.cz

První láska je pro mnohé tak silný emocionální zážitek, že na něj nelze zapomenout.

Článek

Přibližně 21 % mužů přiznává, že tajně plánuje setkání po letech se svou bývalou láskou. Muži s největší pravděpodobností chtějí znovu zažít vášeň, která provázela jejich první vztah. 24 % respondentů přiznává, že stále neovladatelně touží po své bývalé.

Podle britského deníku Daily Mail se však nejedná pouze o muže. Čtyři z deseti žen přiznávají, že ve chvíli, kdy se rozhodly sejít se svou první láskou, v podvědomí věděly, že jejich cílem je svého bývalého přítele znovu svést.

Ukázkovým příkladem je i topmodelka Kate Mossová, která měla čtyřletý vztah s hercem Johnnym Deppem a ještě rok po jejich rozchodu se v médiích svěřila: „Ještě jsem nepotkala někoho, s kým bych chtěla mít dlouhodobý vztah. Myslím si, že jsem se ještě nepřenesla přes rozchod s Johnny Deppem.“

Shledání s první láskou nemusí mít happy-end

Nejčastějším způsobem, jak své bývalé partnery lidé kontaktují, jsou sociální sítě, které otevírají možnost vyhledat osoby, se kterými nejsme dlouhá léta v kontaktu. 74 % žen použilo při hledání své první lásky facebook. Muži nejvíce využívají e-mail nebo sms.

Psychologové však varují před možností snažit se znovuobnovit vztah se svou první láskou. Profesor psychologie Cary Coper z Lancasterské univerzity radí: „První lásky v nás zanechávají velký emoční dojem. Většinou jde o silnou citovou zkušenost a my si poté pamatujeme jen ty krásné, bezprostřední a bezstarostné dny.“

„Zapomeneme na žárlivost a zlomené srdce a máme tendenci vidět tyto vztahy skrze růžové brýle. Ale je hloupost myslet si, že po deseti, dvaceti letech bude situace absolutně stejná, okolnosti se změnily,“ dodává Cary Coper.

Lidé, kteří touží po své první lásce, to dělají pravděpodobně proto, že jsou nešťastní ve svém současném vztahu, ale bojí se to řešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Když ve vztahu chybí jiskra

Může být dlouhodobě šťastný vztah, kterému chybí vášeň, touha, tedy pomyslná jiskra? Jak dlouho spolu mohou žít spokojeně dva lidé, kteří si sebe navzájem...

Výběr článků

Načítám