Hlavní obsah

Antikoncepce může způsobit rakovinu děložního čípku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dlouhodobé užívání antikoncepčních pilulek může zvýšit riziko onemocnění rakovinou děložního čípku. S odvoláním na závěry nejnovějších vědeckých výzkumů o tom na svých internetových stránkách informuje BBC.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Nejznámější příčinou rakoviny děložního čípku je lidský papillomavirus, tak zvaný HPV. Vědci z britského centra pro výzkum rakoviny Cancer Research UK však nově zjistili, že příčinou může být i antikoncepce.

Dlouhodobé užívání pilulky zvyšuje riziko rakoviny

Čím déle žena používá antikoncepční pilulky, tím větší je podle nich riziko, že dostane rakovinu děložního čípku. Učiněné zjištění je podle vědců platné i v případě, že se vezmou v potaz faktory jako je infekce HVP, kouření nebo počet sexuálních partnerů.

Domnívají se proto, že antikoncepce může být spouštěčem zmíněné choroby. Zdůrazňují však, že je potřeba provést další výzkumy, aby bylo jasné, zda se zvýšené riziko onemocnění rakovinou děložního čípku týká i žen, které antikoncepční pilulky brát přestaly.

"Je každopádně životně důležité, aby se ženy nadále nechávaly gynekologicky sledovat, aby bylo případné onemocnění děložního čípku zavčas zjištěno. A to i v případě, že hormonální antikoncepci nepoužívají," dodávají odborníci.

Jenom v Británii ročně rakovinou děložního čípku onemocní 3 200 žen.

Pro upřesnění rizik je třeba dalších výzkumů

Vědci z epidemiologického oddělení výzkumného centra Cancer Research UK v Oxfordu a z mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny přezkoumali 28 studií týkajících se 12 500 žen, které braly antikoncepční pilulky a onemocněly rakovinou děložního čípku. Zjistili, že v porovnání se ženami, které nikdy antikoncepční prášky nebraly, bylo u těchto žen o 10 % vyšší riziko onemocnění, pokud pilulky užívaly méně než pět let. O 60 % vyšší, pokud je braly od 5 do 9 let, a dvojnásobně větší, používaly-li hormonální antikoncepci více než 10 let.

"Tato studie dokázala, že dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce může zvýšit riziko onemocnění rakovinou děložního čípku," prohlásila doktorka Amy Berringtonová z epidemiologického oddělení centra Cancer Research UK v Oxfordu. "Z výsledků tohoto výzkumu nicméně nevyplývá, zda toto riziko zůstává i dlouho po ukončení užívání antikoncepčních pilulek. Je pravděpodobné, že zastavením užívání prášků se toto riziko snižuje. Bude však nutné to ještě ověřit přesnějším výzkumem," dodala lékařka.

"Předchozí studie ukázaly, že hormonální antikoncepce může zvýšit riziko rakoviny prsu a snížit riziko rakoviny vaječníků," uvedl doktor Lesley Walker, šéf informačního odboru výzkumného centra Cancer Research UK. "Teď se ale vyjevilo, že se zvyšuje i riziko onemocnění děložního čípku. Je proto nutné pokračovat ve sběru poznatků a lépe tak informovat o rizicích, které prášky působí, aby byly ženy před výběrem antikoncepce plně informované," doplnil.

Pro plánováné rodičovství zůstává pilulka ideální

Opačný názor na rizikovost pilulek má Anne Weymanová, výkonná ředitelka asociace pro plánované rodičovství Family Planning Association, která se domnívá, že prospěšnost prášků převažuje nad eventuálním rizikem. "Pilulky jsou vysoce účinné v prevenci otěhotnění a navíc snižují rizika rakoviny vaječníků a dělohy," prohlásila.

Odborníci se nicméně shodují, že je potřeba provést další výzkumy, aby bylo jasné, zda může hormonální antikoncepce skutečně představovat takové riziko.

Reklama

Výběr článků

Načítám