Hlavní obsah

Antikoncepce je stará tisíciletí

Novinky, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antikoncepce zdaleka není vynálezem moderní doby. Oddávat se milostným hrám bez rizika otěhotnění toužili muži a ženy už ve starém Egyptě, Římě, Číně a možná ještě mnohem dřív. Prostředky, které používali, byly poplatné své době: krokodýlí výkaly, citrony, jiné dokonce ohrožovaly zdraví, ba i život uživatelů, ale další jistou ochranu před otěhotněním přece jen poskytovaly.

Foto: Michaela Poláková

Muži Havlíčkova Brodu

Článek

To, že před pilulkou, která se objevila v šedesátých letech dvacátého století, se už tisíce let antikoncepce používala, dokumentuje muzeum její historie v kanadském Torontu. Informovala o něm agentura AFP.

Šest set prezervativů, pesarů, tampónů a dalších exponátů, které tam lze vidět, představuje největší sbírku antikoncepčních prostředků na světě. "I když mnohé z nich před ničím nechránily, ukazují alespoň lidskou vynalézavost v průřezu tisíciletí," zdůrazňuje mluvčí muzea Petra Goodheadová.

Zkvašený akát je pro sperma smrtonosný

Jeden z prvních psaných receptů pochází z roku 1550 před naším letopočtem. Na egyptském papyru jsou sepsány suroviny k přípravě antikoncepčního tampónu: kousek surové vlny napuštěné medem, posypané práškem z akátu a datlí. I když výrobek vypadá dost primitivně, více méně fungoval, protože když akát zkvasí, vylučuje kyselinu mléčnou s ničivým účinky na sperma.

V Egyptě a Indii se zase před třemi tisíci let myslelo, že zvířecí výkaly, zejména sloní nebo krokodýlí, mají kouzelnou moc. Zabránit otěhotnění mělo jejich vpravení do vagíny těsně před pohlavním aktem. "Zápach zřejmě poněkud kazil romantiku okamžiku, ale kyseliny v těchto výkalech s větším či menším úspěchem vytvářely prostředí ničící spermie,"uvádí mluvčí muzea.

Lasiččí varlata neúčinkovala

Mnohem později, zejména ve středověku, se dávalo hodně na pověry. "Vezmi dvě lasiččí varlata, spoj je na stehně ženy, která má současně u sebe kost z lasičky. Zaručeně pak nebude moci už nikdy počít," tvrdí jeden z vystavených středověkých receptů. Ve skutečnosti ovšem amulety z oslího ušního mazu, lasiččích varlat nebo žeber z pravého boku černé kočky inzerovaný účinek rozhodně neměly.

Sbírka obsahuje také prezervativy z ovčího střeva, pesar ze čtrnáctikarátového zlata, asi 350 nitroděložních tělísek a přírodních mořských hub napuštěných různými kyselými roztoky. V 18. století italský svůdce žen Casanova doporučoval svým četným partnerkám vložit si do vagíny půlku citrónu. "Jeho stahovací schopnost a kyselina citrónová možná jistou účinnost měly," připouští Goodheadová.

Středověký pesar připomínal mučidlo

Naopak čínská antikoncepce ohrožovala zdraví i život jejích uživatelek, které do sebe vpravovaly dokonce i olovo a rtuť. Ve třicátých letech dvacátého staletí byly objeveny malé šestihranné kousky dřeva. Původně se historikové domnívali, že šlo o mučící nástroje, ale v torontském muzeu jsou dnes k vidění s vysvětlením, že po staletí sloužily jako lapače spermat, tedy pesar.

Muzeum umožňuje také pohled na současné a budoucí metody, jako je například antikoncepční prostředek ve formě nosních kapek a různé současné kuriozity. Mladí Australané například v devadesátých letech používali místo prezervativů obaly z čokoládových tyčinek nebo jiné celofánové obaly z potravin, a místo pesaru dokonce víčka z čajníku. 

Anketa

Jakou antikoncepci používáte?
hormonální
45 %
bariérovou mechanickou
15,1 %
bariérovou chemickou (spermicidní gely)
3,5 %
přirozenou (plodné dny, poševní teplota)
5,5 %
přerušovanou soulož
11,9 %
nitroděložní tělísko
6,4 %
žádnou
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 311 čtenářů.

Reklama

Související články

Poplašná zpráva o antikoncepci

Záplava informací, která se na nás každý den valí prostřednictvím tisku, rozhlasu, televize a internetu přináší kromě různých užitečných poznatků také...

Výběr článků

Načítám