Hlavní obsah

Afričané mají rádi neobvyklé sexuální praktiky

Právo, Radim Uzel

Z Afriky jsem si přivezl vedle vzpomínek na divokou zvěř, zasněžené Kilimandžáro a vesnice jak z doby kamenné také méně hezké zážitky. Jako sexuolog jsem se zajímal i o dramatický vzestup infekce HIV/AIDS. Bují uprostřed populační exploze s průměrným počtem 7,3 dítěte.

Článek

Čím to, že rovníková Afrika několikanásobně převyšuje ve výskytu smrtelné infekce i takové favority, jako je například Rusko, nebo dokonce Bělorusko a Ukrajina? Vždycky se tvrdilo, že příčinou je především vysoká sexuální promiskuita a veliká obliba sexu s prostitutkami. To je pravda.

Při rozhovorech, které jsem vedl s africkými venkovany, se však vyklubala na povrch ještě další skutečnost. A tou jsou některé lokálně oblíbené sexuální praktiky. Je tu nesmírně oblíbený nechráněný anální sex. Zejména u mladé populace. Proto mne vždycky trochu zaskočí, když se mě na riziko tohoto sexu ptají na besedách i mladí lidé u nás. Ti ho nejspíš odkoukali z pornografických materiálů.

Obliba suchého sexu

Nechráněný anální sex ovšem není jediným rizikem nejrůznějších infekcí v Africe. Afričtí muži mají totiž odjakživa zálibu v takzvaném suchém sexu. Z neznámých důvodů je jejich prapodivným ideálem horká a suchá pochva ženy. Když jsem se jich na to ptal, odpovídali, že vlhká poševní sliznice jim připadá rozbředlá a chladná. Jako bahno v bažinách. V ČR a vůbec v Evropě to vidíme opačně.

Vstřícné africké ženy dělají vše pro to, aby požadavkům svých mužů na suchou pochvu vyhověly. Udržet ji však při sexuálním vzrušení v suchu, to není vůbec jednoduché. K vysušení sliznice požívají třeba v Tanzánii a v Keni různé zásypy, pudry, kaše, bylinné odvary a přírodní tampóny. Ty poševní sliznici zbavují přirozené vlhkosti a také ji stahují.

V Africe se můžeme setkat rovněž s používáním různých chemikálií a léků. Mohou mít na pochvu i jiné vlivy. Pokud jsou to vlivy příznivé, jako je třeba vitamín C, těžko proti tomu něco namítat. Horší je to s aplikací většího množství kyseliny citrónové. Škodlivé je jistě i zneužití atropinu, který vysušuje všechny sliznice v těle.

A tak se horká, suchá a zvýšeně citlivá sliznice stala na jedné straně vítaným sexuálním ideálem. Na druhé straně je právě takový povrch pohlavních orgánů nesmírně náchylný k tvorbě drobných poranění, trhlin a oděrek. Ty pak představují otevřenou bránu infekce. "Suchý sex" navíc znesnadňuje nebo spíš znemožňuje používání kondomu. Nepochybně je to jedna z příčin neobvykle rychlého šíření HIV/AIDS právě v Africe.

Lidem z afrického kontinentu, i z jiných koutů světa, musí proto odborníci stále zdůrazňovat, jak značná jsou rizika nechráněného análního sexu. A že dostatečné zvlhčení i kluzkost sliznic nepředstavuje nejen vyšší komfort sexuálního prožitku, ale také nezpochybnitelnou prevenci sexuálně přenosných infekcí. Tam, kde nestačí příroda, tam pomůže lubrikační gel. A při sexu s neznámým nebo rizikovým partnerem je ideální ho kombinovat s prezervativem.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženskou obřízku vytlačí v Africe zákony

Výzvou k širší podpoře Protokolu o ženských právech v Africe z roku 2003 skončila v keňské metropoli mezinárodní konference, jejímž hlavním tématem bylo...

Výběr článků

Načítám