Hlavní obsah

Aby nehty nezarůstaly a nebolely

Novinky, Petr Veselý

Sekretářka měla strach. Bála se, že jí chirurg zase strhne nehet, který jí zarostl do kůže. Kvůli tomu měla na palci u nohy pořádný zánět. Hnisal a bolel čím dál víc. Když ji začal budit v noci ze spaní, pochopila, že pomoc bude muset vyhledat. Dnes ví, že se bála zbytečně.

Foto: Miroslav Vodička

Krev přišly darovat téměř na dvě stovky studentů a zaměstnanců univerzity.

Článek

 "Mohla jsem si ušetřit skoro rok nesmyslného trápení," říká. Se zarůstajícím nehtem chodila celou tu dobu k pedikérce. Kamarádka ji nakonec přesvědčila, aby zašla k MUDr. Karlu Maškovi v Praze. Nejen kvůli tomu, že se zabývá podiatrií, tedy zdravotními potížemi nohou a jejich prevencí. Ale hlavně kvůli tomu, že jí s jejími potížemi konečně pomůže.

Po místním znecitlivění uštípl doktor speciálními kleštičkami kus nehtu. Tak, aby netlačil na kůži na té straně prstu, kde vznikl zánět. Zanícené místo vyčistil a dal na něj antibiotickou mast. Jakmile nehet přestal tlačit na kůži, bolesti během dvou dnů zmizely. Když žena přišla třetí den na kontrolu, byla bez potíží.

Rizikové boty na vysokých podpatcích

Doktor Mašek jí vysvětlil, že příčinou jejích problémů je hlavně to, že tráví příliš mnoho času v botách na vysokých podpatcích. Váha těla se díky nepřirozené poloze chodidla v botě přenáší na špičku nohy, a tedy i na nehty. Tlak na ně je podle všeho hlavní příčinou jejich zarůstání, ke kterému má navíc přirozený sklon.

Žena si pořídila nízké zdravotní boty. Ty na vysokém podpatku si brala jen výjimečně, do společnosti. Navíc začala chodit jednou měsíčně na pravidelné ošetření nehtů za pražskou specialistkou MUDr. Mílou Chlebníčkovou, kterou jí doktor Mašek doporučil. Zabývá se medicínskou pedikúrou. Pomocí speciálního přístroje jí pokaždé zbrousila nehty tak, aby jejich zarůstání předešla. Sekretářce od té doby nehet nikdy nezarostl.

MUDr. Chlebníčková zvládá lehčí případy zanícených a zarostlých nehtů. Navíc naprosté většině klientů, kteří k ní chodí pravidelně, dokáže pomoci především včasným preventivním ošetřením nehtů a systematickou péčí o ně.

Čím později, tím hůř

Spousta lidí se bojí toho, že jim lékař strhne nehet, který mají zarostlý do bolestivě zaníceného prstu. Proto návštěvu u něj dlouho odkládají. Nesmyslně. Čím dřív přijdou, tím mírnější postupy může lékař použít. Navíc zručný specialista se dokáže vyhnout stržení nehtu i v relativně pokročilých stadiích.

Nejhorší variantou bývá návštěva na pohotovosti, kam pacient přichází v kritickém stavu. Lékař, který je často v časové tísni, tam někdy musí zvolit bolestivé radikální řešení.

Navštívit lékaře včas je ale nejdůležitější pro diabetiky. Těm se totiž záněty a zranění hůř hojí. Když je zanedbají, mohou si v krajním případě vykoledovat amputaci prstu nebo nohy.

Pryč s gumovými rukavicemi

Zahradnice přišla už potřetí se zarostlým nehtem a podebraným prstem na ruce. MUDr. Mašek jí uštípl v místním znecitlivění tenký proužek nehtu po straně, aby netlačil na kůži. A ošetřil jí zánět. Když žena přišla po třech nedělích na kontrolu, lékař jí nehet pomocí speciálního zákroku zúžil. Nemá pak takový sklon zarůstat.

Zahradnici navrhl, aby zkusila pracovat ve skleníku v kožených rukavicích místo gumových. Budou jí ruku lépe chránit proti poranění. Navíc se jí kůže nebude tolik potit a zapařovat. Tím sníží riziko zánětu a následné infekce poraněného prstu. Navíc by měla chodit na manikúru, nejlépe medicinální, aby předcházela zarůstání nehtu. Žena ho poslechla. A od té doby jí nehet nezarostl.

Pomohl až miniaturní plastický zákrok

"Mně nic není," bránil se šestnáctiletý mladík, kterého do ordinace doktora Maška dotlačila jeho matka. Měl strach, že mu zase strhnou zarostlý nehet a zase to k ničemu nebude. Potíže se zarostlými nehty ho trápily od té doby, co začal sportovat. Nejrůznější koupele a mastičky mu na ně nepomáhaly.

Když prst ukázal lékaři, měl ho nejen zarudlý a oteklý, ale také mu zpod nehtu vytékal zapáchající sekret. Doktorovi tentokrát nezbylo nic jiného než mladíkovi předepsat antibiotika, prst mu lokálně znecitlivit a strhnout celý nehet.

Když mladík přišel po třech týdnech na kontrolu, bylo vidět, že mu začal růst nehet nový. Doktor odstranil skalpelem jeho okraje až do nehtového lůžka. Nový nehet pak rostl užší. Lékař trochu posunul i val kůže, která ho po stranách přespříliš překrývala.

Třetí den po tomto zákroku, kdy mu doktor odstranil stehy po plastice kůže, mohl jít mladík na trénink. Devátý den byl schopný plné zátěže.

A bylo po problémech

Také mladému fotbalistovi doporučil MUDr. Mašek návštěvu u doktorky Chlebníčkové. Mladík k ní začal chodit pravidelně. Dokonce každý měsíc. Prý by si nehty stejně nedokázal ostříhat tak, jak mu je lékařka dokáže ošetřit se svou speciální frézou. Od svých letitých problémů s nimi má zatím klid.

Stejnou zkušenost udělala pětaosmdesátiletá důchodkyně, kterou trápí artróza, artritida a osteoporóza. Měla s nehty velké potíže. Proto nedá na doktorku Chlebníčkovou dopustit. Lékařka je dokáže velmi jemně obrousit, ale i ztenčit. Navíc do tak oblých tvarů, že by žena něco takového stěží dokázala pouze s nůžkami a s pilníčkem.

Bankovní úředník si myslel, že žluté, ztluštělé a zdeformované nehty přináší stáří. Nenapadlo ho, že by to mohla být chronická plíseň. Lékařka mu od ní ulevila svéráznou metodou pomocí éterických olejů (aromaterapie). Ale zároveň nehet ztenčila, odlehčila a vytvarovala.

Další informace k podiatrii najdete na www.podiatric.cz, dotazy k medicinální pedikúře lze poslat na e-mail: mima.med.ped@volny.cz

Reklama

Související témata:

Související články

I naše tělo potřebuje generální úklid

Jaro se nezadržitelně blíží. Jako slupky z cibulky budeme postupně svlékat vrstvy oblečení a stále víc odhalovat tělo. Někdo zjistí, že bude potřebovat...

Vitamínové bomby

Udělejte si radost a zkuste ochutnat netradiční koktejly:

Výběr článků

Načítám