Hlavní obsah

Mužská antikoncepční pilulka je na krysách funkční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Nový lék má údajně pracovat na principu zabraňovaní zrání semene. Vědci pracují na výrobě antikoncepční pilulky pro muže, která by zastavila vývoj spermatických buněk. Testy na krysách ukázaly zablokování buněk, které zajišťují vyživovací proces spermatu, čímž učinily zvířata neplodnými.

Článek

Američtí a italští vědci prohlásili, že použili relativně malou dávku nové sloučeniny a neobjevili žádné vedlejší účinky. Celý efekt byl navíc vratný. Objevitelé nového typu antikoncepce si však velmi dobře uvědomují, že pilulka musí projít velkým množstvím testů za účasti mnoha lékařů, aby mohlo být odpovědně oznámeno, že je pro muže bezpečná.

Vývoj spermatu v tělu se nazývá spermatogeneze. Během ní se spermatické buňky nacházejí vedle jiných buněk, zvaných Sertoli, které je vyživují a pomáhají jim růst. Pokud je propojení mezi spermatickými a buňkami Sertoli přerušeno, výsledkem je mužská neplodnost. Vědci během pokusů využili molekulu s názvem Adjudin, která uvolňuje vyvíjející se sperma od buněk Sertoli. Adjudin je ovšem ve velkých dávkách smrtelný.

Mužské tělo nemusí reagovat stejně

Aby vědci tento problém vyřešili, spojili chemicky Adjudin s hormonem zvaným FSH, který působí ve varlatech, kde se sperma vytváří. Badatelé FSH deaktivovali, hormon tedy působí pouze jako nosič a nemá žádný efekt sám o sobě. Jeho hlavní úlohou je rozvod Adjudinu do potřebných míst, což umožňuje podávání výrazně nižších dávek léku.

Výzkum bude před aplikací do mužského těla trvat ještě dlouhou dobu. Vědecký tým ved doktor Dolores Mruk z Centra pro biomedikální výzkum v New Yorku. "Očekáváme, že by tato směs mohla působit jako mužská antikoncepční pilulka. Nicméně Adjudin může být v mužském těle neúčinný, biochemie buněčných spojení totiž může být u člověka značně odlišná. Každopádně zřejmě nejdůležitějším aspektem studie je ukázka toho, že s použitím hormonu FSH mohou být používány i jinak toxické látky, člověk totiž dostane do těla nízkou, ale přesto efektivní dávku," řekl Mruk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám