Hlavní obsah

Češky směřují jako sexuální otrokyně na sever

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé české ženy vylákané do zahraničí za prací končí v nevěstincích. Cílovými zeměmi těchto "dodávek" se v posledních měsících staly hlavně Velká Británie, Norsko a Dánsko. Roste ale také počet Češek prodávaných k prostituci uvnitř ČR.

Článek

Kolik osob s českým občanstvím je zneužíváno v rámci celosvětového obchodu s lidmi, není možné určit. Oběti s úřady mluvit nechtějí. Bojí se. Stěžují si na korupci v policejních složkách nebo se prostě stydí. Vyšetřovatelé u nás přesto ročně odkryjí kolem deseti kauz, neziskové organizace pomohou stovkám obětí.

"Loni jsme se dlouhodobě starali o 30 klientek, pomohli jsme dalším 87 lidem," řekla Právu Petra Burčíková, ředitelka české pobočky organizace La Strada, pomáhající především sexuálně zneužitým ženám. V ČR působí od poloviny 90. let.

Nejčastějším zdrojem obětí obchodu s lidmi u nás jsou oblasti s vysokou nezaměstnaností, města s rozvinutějším cestovním ruchem a zvýšenou nabídkou i poptávkou po sexuálních službách. Rizikové lokality představují severní a západní Čechy, pohraničí, severní Morava, Praha a Brno. "Srovnáme-li interní statistiky, snížily se teď o něco počty Češek vyvážených do zahraničí. Naopak se zvyšuje počet těch, s nimiž se obchoduje v ČR. Někdy ženu kuplíři prodá její rodina. Převažuje ale spíše model: dívka z neúplné a sociálně slabé rodiny se zamiluje do muže, jenž se stává jejím pasákem," popsala Burčíková. La Strada radí ženám vyjíždějícím za prací, aby si nabídky prověřovaly. Mohou být léčkou, a to i v případě zemí Evropské unie. Podezřelý může být třeba požadavek, aby zájemkyně vycestovaly velmi rychle, zpravidla do několika dnů. "Nejnovější informace máme, že Češky se prodávají do Velké Británie, Dánska, Norska. Už tradiční jsou Rakousko a Nizozemsko," pokračovala Burčíková.

Od letošního prvního ledna do 31. července šetřila policie 11 případů obchodování s lidmi. Šest osob je již stíháno nebo vyšetřováno. V případě odsouzení jim hrozí až 12 let vězení.

Počet zjištěných trestných činů obchodování s lidmi
2006 (do 31. 7.)                                         - 11
2005                                                            - 16
2004                                                            - 13
2003                                                            - 10

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Výnosnější než zbraně a drogy

Obchod s lidmi patří k nejvýnosnějším kriminálním aktivitám na Zemi. Zisky jsou srovnatelné s pašováním drog a zbraní, je ale bezpečnější.

Oběti této trestné činnosti nechtějí zpravidla mluvit. Chtějí se dostat na místo určení, kde poté zpravidla žijí v ilegalitě, vyzrazení se rovná deportaci. Zájem svědčit proti pachatelům tak nemají. Z pohledu běženců jsou nejatraktivnějšími lokalitami západní Evropa, Severní Amerika a bohaté země Blízkého východu.

Různé mezinárodní studie uvádějí, že ročně na Zemi upadne do osidel pašeráků 700 tisíc až 2 milióny osob, přičemž 300 až 500 tisíc z nich je obchodováno v Evropě. Roční zisky mafie se odhadují na 8,5 až 12 miliard eur (238 mld. až 336 mld. Kč).

Mezinárodní organizace práce tvrdí, že ve světě jsou nucené práci vystaveny 12,3 miliónu osob, z čehož více než pětina spadá do kategorie obětí obchodu s lidmi. Každou druhou obětí, která je takto zaměstnavatelem posléze zneužívána, je dítě.

OSN zachytila prodej lidí ve 127 zemích světa, jejich vykořisťování ve 137 státech. Sedmdesát sedm procent obětí jsou ženy, devět z deseti končí jako sexuální otrokyně. Finský parlament v rámci boje proti tomuto jevu v červnu schválil zákon, podle něhož lze potrestat zákazníka prostitutky, jež je obětí obchodu s lidmi. Klientovi hrozí až šest měsíců vězení.

Reklama

Související články

Každý druhý klient prostitutky má partnerku

Velký průzkum skotské společnosti Sandyford Initiative odhalil, že muži platící za sex mají často doma partnerky. Více než 43 procent klientů prostitutek...

Výběr článků

Načítám