Hlavní obsah

Čínští chirurgové provedli první transplantaci penisu na světě

Novinky, Famous

Čínští chirurgové si připsali světové prvenství. Jako první transplantovali penis. Čtyřiačtyřicetiletému muži, který při nehodě přišel o penis, transplantovali pohlavní orgán o polovinu mladšího muže s mozkovou smrtí.

Článek

Podle chirurgů, kteří se na operaci podíleli, proběhl zákrok úspěšně a bez jakýchkoliv komplikací. Muž byl schopen prostřednictvím svého orgánu močit už za deset dnů.

Tým specialistů ovšem uvedl, že muži penis po dvou týdnech po operaci opět odejmul kvůli "psychologickým problémům pacienta a jeho manželky", kteří se s penisem cizího člověka nedokázali sžít. I přesto ale šlo o vůbec první operaci, při které chirurgové přidělávali muži penis někoho jiného.

Během patnáctihodinového zákroku chirurgové sešili nervová vlákna a cévy, aby byl darovaný orgán o velikosti deset centimetrů funkční. Vše se povedlo a pacient za deset dnů mohl močit bez použití katétru.

"Trvá dlouhou dobu, než se penis spojí s tělem a nikdy není jasné, že se pacient bude moct v budoucnu věnovat sexu," dodal profesor Andrew George z Imperial College London.

Reklama

Související témata:

Související články

Umělé srdce zachraňuje životy

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) mají čtyři jednotky umělého srdce a za dva roky, co je používají, už tak zachránili život...

Porodila díky vaječníku od sestry

Neplodná Američanka díky vaječníku, který jí k transplantaci poskytla sestra-dvojče, porodila zdravou holčičku. Podle odborníků jde pravděpodobně o první...

Výběr článků

Načítám