Hlavní obsah

Květinový den vynesl 17,3 miliónu, o milión méně než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní Květinový den vynesl 17 miliónů 300 tisíc korun, což je o milión méně než loni. Přesto není předseda Ligy proti rakovině profesor Zdeněk Dienstbier zklamán. "Jsme vděčni za každý dar na naše preventivní programy a pomoc lidem s rakovinou. I tato suma nám umožní dát na výzkum o milión více než loni, jak jsme to plánovali," řekl dnes ČTK.

Článek

I při nižším výnosu podle něj darovalo peníze stejné množství lidí jako loni. "Je to naprosto jednoduchá matematika, lidé si zvykli, že kytička je za dvacetikorunu, a ubylo těch, kteří dávali větší obnosy," vysvětlil.

Dříve dvojice s pokladničkami říkaly dárcům, že kytička je za bankovku, nyní uváděly i přesnou cenu. Z 900 tisíc připravených žlutých kvítků měsíčku lékařského bylo prodáno 830 tisíc, což odpovídá dvacetikoruně od každého dárce.

Ještě před Květinovým dnem, který pořádala Liga proti rakovině 14. května po celé republice, očekával profesor Dienstbier nárůst výnosu, protože zatím každý ročník překonal výnosem předchozí. Jeho očekávání se však nenaplnila. "Mám dojem, že skutečně trošku dochází na trhu humanitárních akcí k inflaci, sbírek je už hodně," poznamenal.

O rozdělení peněz bude 18. června jednat výbor ligy. Už nyní je jasné, že na výzkum léku proti rakovině půjdou čtyři milióny, další prostředky budou vynaloženy na dlouhodobé programy, jako jsou preventivní akce, telefonní nádorová linka či centrum ambulantní onkologické péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám