Hlavní obsah

Postkoitální antikoncepce vyřeší důsledky lehkomyslnosti

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S dovolenou a prázdninami souvisí nejen navazování nových přátelství, ale také náhodných sexuálních kontaktů.

Článek

Často se do potíží dostanou mladé dívky, které právě zahajují sexuální život. Nejsou dostatečně informovány o možnostech moderní antikoncepce, o její dostupnosti a o věku, kdy je možno o ni požádat lékaře. Bývají většinou naivní a věří svému partnerovi. Mnohdy ani nevědí, že i při prvním sexuálním styku lze otěhotnět. Další příčinou nechtěné gravidity bývá často nechráněný styk, zapomnětlivost při užívání hormonální antikoncepce, nebo styk pod vlivem alkoholu, drog či dokonce znásilnění.

"Stud a strach z kritiky okolí i eventuálních sankcí rodičů se samozřejmě projeví na odhodlání dívky se s nastalou situací svěřit. A tak stále hrozí, že nechtěné těhotenství vyřeší až interrupce. Je zbytečné dlouho moralizovat, protože to nikomu neprospěje. Je však nutné vědět, že včasné použití postkoitální antikoncepce pomůže a je proti interrupci mnohem lepším řešením," říká psycholožka Zdeňka Sládečková.

"Rodiče, stejně jako jejich dcery, by si měli uvědomit, že moderní antikoncepce, kromě zabránění těhotenství, také značně ovlivňuje formování důležitých součástí psychiky, jako je sebedůvěra, sebehodnocení, ztotožnění s ženskou a mateřskou rolí, asertivní jednání a rovnocenné prožívání partnerského vztahu. V tomto směru je pohotovostní antikoncepce převratnou pomocí v životě žen. Mohou plnohodnotně prožívat sex, aniž by trpěly úzkostí a strachem z nechtěného otěhotnění, proto by se ani rodiče neměli ostýchat doporučit své dospívající dceři, aby ji nosila v kabelce. Všem zúčastněným se to rozhodně vyplatí."

Jak zachránit situaci

Pokud se stane, že selhal kondom, partner pozdě přeruší soulož, žena si zapomene vzít antikoncepční pilulku, nebo chybně vypočítá neplodné dny či po nechráněném styku, pak je lepší na nic nečekat a použít pohotovostní antikoncepci. Tato metoda by měla být také zcela automaticky nabízena při znásilnění.

"V současné době je k dispozici pouze jediný preparát registrovaný Státním ústavem pro kontrolu léčiv Postinor2. Jedno balení obsahuje dvě tablety, první použije pacientka co nejdříve po nechráněném pohlavním styku a druhou za 12 hodin po tabletě první. Účinnost přípravku je prokázána až do 72 hodin (3 dnů) od nechráněného pohlavního styku.

Platí však, že čím dříve je podán, tím je jeho účinnost vyšší. Jeho působení závisí na tom, ve které fázi menstruačního cyklu ho žena užije. Preparát buď zabrání ovulaci, oplození, nebo uhnízdění vajíčka. V žádném případě se tedy nejedná o abortivum, tedy přípravek způsobující potrat," vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák z Centra ambulantní gynekologie a porodnictví v Brně.

Tableta představuje menší riziko

V porovnání s interrupcí je užití Postinoru2 pro ženu ze zdravotního hlediska mnohem méně rizikové. Kromě toho je i z ekonomického hlediska levnější a je rozhodně také dostupnější. Jeho spolehlivost, samozřejmě při správném užití, je srovnatelná s užíváním hormonální antikoncepce.

Ani v případě selhání přípravku, tedy pokud žena otěhotní, není riziko poškození plodu a zdraví ženy nijak ohroženo.

Tablety mohou používat prakticky všechny ženy. Nedoporučuje se pouze u těch, které trpí nádory hormonálně závislými, závažnými nemocemi jater nebo je u nich vysoké riziko žilní trombózy.

Recept vystaví i na pohotovosti

"Preparát může předepsat nejen gynekolog, ale i praktický lékař bez ohledu na trvalé bydliště pacientky. Pro recept si žena může přijít také na pohotovost, do nemocnice nebo na ambulanci. Po jeho použití se ale doporučuje návštěva gynekologa, aby se vyloučilo případné mimoděložní těhotenství. Lékař pacientku zároveň poučí o vhodnějších metodách antikoncepce. V žádném případě však pohotovostní antikoncepce nechrání ani před nákazou virem HIV, ani ostatními sexuálně přenosnými nemocemi. Je tedy nezbytné chovat se zodpovědně," dodává dr. Dvořák.

Antikoncepce by měla patřit mezi základní vybavení každé dívky a ženy, která ještě o dětech neuvažuje a dokáže problémům předcházet nebo řešit včas krizové životní situace. Pro případ, že bariérová antikoncepce selže, je dobré mít tu pohotovostní vždy po ruce.

Reklama

Související články

Češi v sexu stále více riskují

I přes hrozbu AIDS a dalších pohlavních nemocí Češi v sexu riskují. Nechráněný styk s neznámým partnerem mělo podle výrobce kondomů 54 procent Čechů....

Ženy mají novou antikoncepci bez estrogenu

V České republice používá hormonální antikoncepci 36 procent žen v plodném věku, to je šestkrát více než v roce 1989. K jejímu rozšíření přispívá i stále...

Výběr článků

Načítám