Hlavní obsah

V ČR se už zaregistrovalo 49 homosexuálních párů

Právo, Karolina Kudynová

Během prvního měsíce, kdy měly homosexuální páry možnost se zaregistrovat, této novinky využilo 49 dvojic. Číslo překonalo očekávání. Převažovali přitom muži.

Článek

"Vzhledem k tomu, že matriky ještě týden před prvním červencem neměly dostatek informací o tom, jak mají postupovat, mě takové číslo překvapuje a připadá mi vysoké," řekl Právu mluvčí Gay a lesbické ligy Martin Strachoň s tím, že si mnozí s registrací dají zřejmě na čas, protože nechtějí být úplně první, a počkají, až bude registrace běžnější.

Nejvíce registrací ze 14 pověřených matrik provedli v Praze, kde si "řeklo ano" devět párů, v Ostravě a Ústí nad Labem osm dvojic. Naopak "bez práce" byli pracovnici v Pardubicích, Karlových Varech a Českých Budějovicích.

Velký zájem mezi homosexuály je v hlavním městě. Všech devět párů si pro svůj akt registrace vybralo Staroměstskou radnici. "Termíny pro dalších třicet dvojic máme až do září," řekla Právu vedoucí odboru matrik městské části Praha 1 Jana Talmanová.

I středočeští homosexuálové využívali nové možnosti, jak zlegalizovat svůj svazek, poměrně hojně. Kladenský magistrát od prvního července vyřídil sedm žádostí o registraci, přičemž do konce měsíce na matrice další nečekají. Další termíny však mají objednané až do října.

Počet registrovaných homosexuálních párů za červenec
krajpočet svazků
Praha9
Moravskoslezský8
Ústecký8
Středočeský7
Jihomoravský5
Vysočina4
Liberecký3
Plzeňský1
Zlínský2
Královéhradecký1
Olomoucký1
Jihočeský0
Karlovarský0
Pardubický0

Převažují muži

"Dosud učinil prohlášení jeden pár, ostatní se jen ptají, jak to probíhá. Fronty se tu opravdu netvoří. Podaných žádostí na termíny od srpna tu máme sedm," uvedla Ivana Drůhová, matrikářka městské části Plzeň 3. Jedinou registraci homosexuálů měli také na Olomoucké radnici. "Oproti tomu klasických svateb jsou v létě desítky," sdělila Právu olomoucká matrikářka Alena Daubnerová. Liberecká matrika zaregistrovala v prvním měsíci tři páry, vždy šlo o muže. Převahu mužů potvrzují i další matriky.

V červenci registrovali v Hradci Králové jediný mužský pár. "Obřad proběhl v městské obřadní síni 14. července a zúčastnilo se ho asi 200 hostů," sdělil včera Právu mluvčí magistrátu Hradce Králové Václav Svoboda. "Zatím nic," sdělila Právu matrikářka z Pardubického magistrátu Monika Lelková.

V Ústeckém kraji se zaregistrovalo v červenci osm párů, i tam převládají pánové. Právu to sdělila matrikářka z Úřadu městského obvodu Ústí nad Labem-město Naďa Wallerová.

"V Jihlavě během prvního měsíce poté, co jim to bylo ze zákona umožněno, vstoupily do registrovaného partnerství čtyři páry, ve všech případech mužské. Dotazy na matriku ohledně registrovaného partnerství vzneslo asi dvacet osob," uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Na matrice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, který je oprávněn registrovat páry za Moravskoslezský kraj, dosud učinily prohlášení tři páry a v sobotu jich přijde dalších pět, přičemž polovina u nich jsou ženy a polovina muži. Na brněnskou matriku přišlo v červenci již pět homosexuálních dvojic.

Na zlínské matrice využily od července možnost uzavřít svazek dvě dvojice stejného pohlaví. "Požadavek na obřad jsme neměli. Pokud pár přijde a má dokumenty v pořádku, jsme schopni to udělat ihned, proto ani objednávky nebereme," sdělila Právu Elena Kovaříková ze zlínské matriky s tím, že další objednané páry nemají.

Sidovský: Funguje to

Nejznámějším párem, který využil registrovaného partnerství, je mediální poradce Janis Sidovský (38) a zpěvák Pavel Vítek (44). Ano si řekli v červenci na Karlštejně.

Výhody, které měl zákon párům přinést, podle jejich prvních zkušeností opravdu fungují. "Zkoušeli jsme zastupování v běžných záležitostech, jako je třeba zařizování internetu pro domácnost. Telefon je napsaný na Pavla, ale připojení jsem vyřizoval já. Vše proběhlo hladce," sdělil Právu Sidovský s tím, že jinak se jim coby "registrovaným" život nijak zvlášť nezměnil.

"Žijeme pořád stejně. Jen do patnácti dnů od obřadu jsme museli požádat o nový občanský průkaz, ve kterém mám teď uveden stav partnerský," řekl Sidovský Právu a dodal, že zatím nedošlo v jejich vztahu k výrazným finančním změnám, sociálním výhodám, ani nedostávají více pracovních nabídek.

(far)

Pro srovnání klasických svateb bylo v červenci loňského roku 6961. "V letních měsících jsou svatby nejčastější," sdělil Právu vedoucí odboru statistiky obyvatelstva z Českého statistického úřadu Josef Škrabal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám