Hlavní obsah

Povídání o sexu v dětství zvyšuje v dospělosti sexuální prožitek

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvit nebo nemluvit před malými dětmi o sexu, to je věčně nedořešená otázka. Podle předních britských psychologů bychom měli o sexu mluvit otevřeně již s potomky v útlém věku, poněvadž to významně ovlivňuje jejich schopnost užívat si milování v dospělosti.

Článek

Rodiče tak přímo ovlivňují to, jestli budou mít jejich děti sex rády a budou si ho užívat. Evropská kultura je na tom podle docenta Simona Blaka poměrně dobře. Naopak v Austrálii je běžné pití alkoholu v časném věku, ale minimální vzdělávání o sexu v mládí. Tamní teenageři začínají se sexem velmi časně a dost přitom tápou ve svých pocitech.

Docent Blake z Británie to na konferenci v australském Queenslandu vysvětlil slovy: "Je velmi důležité, aby rodiče začali mluvit s dětmi ve velmi časném věku o pocitech a o vztazích. Když chce dítě mluvit o sexu, mělo by vědět, že se v rodině nemusí bát zeptat. Někteří rodiče uvažují, že když nebudou před dětmi o sexu mluvit, děti po něm nebudou toužit a se sexem začnou později. Bohužel, veškerá data hovoří o tom, že je tomu naopak. Pokud se děti o sexu dozvědí brzy, první pohlavní styk se oddálí."

Odborníci také zdůrazňují, že v životě mladého člověka nejde pouze o oddálení prvního pohlavního styku, ale o vznik dobrého vztahu k sexualitě jako takové. "Evropské kultury mají jen velmi malý počet těhotenství v teenagerském věku. Rodiče tady totiž neváhají hovořit s dětmi o sexu. Nestydí se říct, myslíme si, že je sex něco velmi důležitého a když se budeš milovat, chceme, abys si ten zážitek užil," míní Blake.

Podle něj se zvláště v Austrálii stále stydí hovořit o milování otevřeně a sklízejí za to trpké ovoce. Přirovnání sexu k opylení květiny motýlem je naprosto scestné. "Mladí lidé velmi často provozují sex, když pijí alkohol a berou drogy. Je potřeba je vzdělávat a podporovat v pozitivním vztahu k milování. Dívky se často nechají přemluvit k sexu, z něhož nemají žádný příjemný prožitek," dodal Blake.

Anketa

Mluvili s vámi rodiče v dětství o sexu?
Ano, byla to samozřejmost.
10,9 %
Ano, ale jen okrajově.
18,4 %
Ano, ale jen negativně.
1 %
Ne, sex byl naprosté tabu.
49,9 %
Ne, vzbuzovalo by to pohoršení.
1,4 %
Ne, nevěděli jak na to.
18,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4914 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám