Hlavní obsah

Lékaři: v tropických vedrech pít tři litry tekutin denně

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Do střední Evropy proudí velmi teplý vzduch od jihu. Ve středu a ve čtvrtek meteorologové očekávají tropická vedra - až 32 stupňů ve stínu. Ve čtvrtek odpoledne nás začne ovlivňovat studená fronta a o několik stupňů se ochladí.

Článek

"V tropických vedrech je nezbytné zvýšit konzumaci nealkoholických nápojů, u dětí do 20 kg na 1,5 až 2 litry denně, u starších dětí a dospělých až 3 litry," řekl Právu v úterý Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Dodal, že pít bychom měli raději méně sladké tekutiny a bez kofeinu, nebo je kombinovat s minerálními vodami. "Při onemocnění zažívacího traktu je lepší pít raději neperlivé vody," řekl Vít.

Omezit zátěž a vyhýbat se přímému slunci

Doporučuje rovněž omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty, nepobývat na přímém slunci v poledních hodinách, nenechávat děti v autech na parkovištích nebo v kočárku na přímém slunci.

"Při chronickém onemocnění dýchacích cest a onemocnění srdce a cév je nutné omezit vycházky zejména v poledních a odpoledních hodinách. Přes den by také okna bytu měla být uzavřena. Větrat je nejlepší večer, v noci a ráno, kdy je nejchladněji," řekl Vít.

Docentka Jana Hercogová přednostka dermatologické kliniky pražské FN Motol upozorňuje, že pokud se na slunci spálíme, zvyšujeme tím možnost onemocnění rakoviny kůže. Několikanásobné spálení kůže za život zvyšuje možnost rakoviny kůže až sedmkrát.

Omezit i dopravu

Vzhledem k teplotám nad 30 stupňů Celsia meteorologové očekávají v odpoledních hodinách nadlimitní hodnoty přízemního ozónu, které přesáhnou povolených 180 mikrogramů na metr kubický. Doprava ve velkých městech by tak měla být omezena na minimum, aby výfukové plyny neznečišťovaly ovzduší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám