Hlavní obsah

Světový den bez tabáku - příležitost skončit s kouřením

PRAHA

Na sobotu připadá další Světový den bez tabáku. Podle lékařů je to vynikající příležitost k tomu, aby lidé skoncovali s kouřením. V České republice je podle odborníků kouření příčinou pětiny všech úmrtí. Ročně podle statistik v Česku zemře na následky kouření a nemocí spjatých s tímto zlozvykem asi 23.000 lidí.

Článek

"Kuřáci umírají především na infarkty, následují nádorová či chronická plicní onemocnění, ale i další nemoci ve všech oborech medicíny," řekla ČTK Eva Králíková z pražské poradny pro odvykání kouření. U kuřáků je podle ní například dvojnásobné riziko cukrovky a mají obecně horší imunitu.

"Také pasivní kouření zabíjí, u nás řádově stovky osob ročně. Netýká se to jen lidí. I kočka nebo pes, žijící v domácnosti kuřáka, má kratší život než zvíře žijící v nekuřáckém prostředí," poznamenala Králíková. Lidé by se podle ní měli hlavně v klidu zamyslet nad výhodami a nevýhodami kouření. Doporučuje i aktivní změnu denního režimu a nahradit cigaretu zabudovanou v pravidelném rytmu něčím jiným.

"Když to je možné, tak se těmto situacím vyhnout nebo se na ně připravit. Může se dělat cokoli, jen ne kouřit - třeba vypít sklenici vody, namočit si ruce, vyběhnout jedno patro, orosit květinu, zapálit svíčku, udělat dechové cvičení," vyjmenovala některé z náhradních rituálů. Kdo kouří denně deset a více cigaret, bude se podle ní muset zbavit i drogové závislosti na nikotinu. "Těm pomohou léky, ale pomohou jim jen zmírnit abstinenční příznaky - nezabrání jim kouřit," podotkla lékařka.

Klasickými abstinenčními příznaky je bažení po cigaretě, nervozita, deprese a špatná nálada, neschopnost se soustředit, neschopnost odpočívat, podrážděnost či zvýšená chuť k jídlu. Lékem může být jednak náhradní léčba nikotinem dostupná volně v lékárně bez receptu jako náplast, žvýkačka, inhalátor nebo podjazyková tableta. Druhou možností léčby je antidepresivum, které může předepsat kterýkoli lékař.

Letošní motto: Film a móda bez tabáku

Světový den bez tabáku je vyhlášen na 31. května. První tento den vyhlásila Světová zdravotnická organizace v roce 1988 na téma "Tabák nebo zdraví: volba je na vás". Letošní motto je "Film a móda bez tabáku". Film i móda totiž podle odborníků ovlivňují mladé lidi, proto jsou prý pro tabákový průmysl vítaným způsobem jak získávat nové zákazníky.

"Když už někdo kouří, Pán Bůh s ním, odvykání je přetěžké. Ale začít kouřit při tom všem, co dnes o kouření už víme, může jen blbeček," poznamenal režisér Jiří Menzel, v jehož filmech kouří jen padouši. Kuřáci, kteří se rozhodnou skoncovat se svým zlozvykem, mohou nalézt pomoc u kteréhokoliv lékaře, navštívit některou z asi 50 poraden pro odvykání kouření a další informace získat také na internetové adrese www.dokurte.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám