Hlavní obsah

Ženy dávají přednost mužům, kteří mají rádi děti

SANTA BARBARA

Výzkum ukázal, že ženy jsou podle tváře schopné odhadnout u cizího muže nejen množství jejich mužského hormonu, ale i to, nakolik se hodí k rodinnému životu.

Článek

"Náš výzkum ukázal, že mužův zájem o děti z velké části určuje jeho dlouhodobou přitažlivost pro ženy," říká James Roney z University of California v Santa Barbaře.

Jak informují Sci-Tech News, na experimentu se podílelo 39 studentů, u nichž vědci určili relativní množství testosteronu v jejich těle. Pak jim ukazovali fotografie dospělých jedinců a dětí a ptali se, které v nich vzbuzují největší zájem. Ukázalo se, že čím vyšší hladina testosteronu, tím menší zájem o děti.

Pak vědci tyto muže vyfotografovali a ukázali dvaceti studentkám. Ty poté odpovídaly na otázku, nakolik podle nich muži na fotografii mají rádi děti, nakolik jsou mužní, fyzicky přitažliví a atraktivní jako krátkodobí či dlouhodobí partneři.

Výsledky byly zajímavé. Ukázalo se, že muži s vysokou hladinou testosteronu jsou vnímáni jako mužní a hodící se ke krátkodobému vztahu, a muži, kteří mají méně mužského hormonu a větší zájem o děti se naopak zdají být vhodnějšími k dlouhodobému vztahu. Vědci mají za to, že ženy jsou na základě drobností v mužské tváři skutečně schopné odhadnout, jakou hladinu testosteronu daný muž má.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám