Hlavní obsah

Číňanky chtějí dvojčata, proto užívají léky na neplodnost

PEKING

Číňanky užívají léky na neplodnost, aby měly větší šanci na dvojčata. Tímto způsobem obcházejí zákon povolující manželům mít jen jedno dítě, protože mnohočetné porody nejsou trestány a při užívání léků na neplodnost je větší pravděpodobnost narození dvojčat a trojčat. Informuje o tom agentura AP.

Článek

Hlavní pediatrická klinika v Nankingu loni zaznamenala 90 porodů dvojčat a trojčat oproti průměrným 20 takovýmto porodům v předchozích letech. Už dřívější zprávy médií uváděly, že se počet dvojčat narozených ročně v Číně zdvojnásobil. Tento trend je všeobecně připisován dostupnosti dovážených léků na léčbu neplodnosti na klinikách a v lékárnách.

Zatímco mnoho žen podstupuje léčbu neplodnosti kvůli tomu, že nemůže počít, ženy z konzervativního venkova či z vyšších tříd ve městech tak činí, aby měly při jednom porodu více dětí.

Čínské ministerstvo zdravotnictví sice loni zakázalo zdravým ženám užívat léky na neplodnost, ale zákaz není v praxi uplatňován, konstatuje deník China Daily.

Čína ve snaze zastavit překotný růst populace zavedla koncem 70. let politiku jednoho dítěte a stanovila tvrdé tresty pro ty, kdo nařízení poruší. Ačkoli se v posledních letech zvýšil počet výjimek z tohoto zákona, omezení přetrvávají.

Podobné praktiky se nicméně neomezují pouze na Čínu; kupříkladu britští lékaři tvrdí, že asi deset procent Britek se k léčbě neplodnosti uchyluje proto, že touží po dvojčatech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám