Hlavní obsah

V kolika letech je nejlepší mít dítě

Právo, Petr Veselý

Padesátiletá Jitka Ižová z Košic porodila loni v prosinci dvojčata Veroniku a Natálii. Světovou rekordmankou je podle všeho pětašedesátiletá Indka Satjabhama Mahapatraová, které se narodil tříkilový chlapec. Věk obou žen je dost extrémní. A jaký je optimální? V kolika letech by si žena měla pořídit první dítě?

Článek

Na to jsem se ptal gynekologa, porodníka a psycholožky. Současný trend je jasný. "Průměrný věk ženy, která porodí první dítě, se zatím stále zvyšuje," říká porodník MUDr. Petr Velebil, CSc., vědecký sekretář České gynekologické a porodnické společnosti. "Na začátku 90. let byl 22 let, dnes je 26 let."

Nejbezpečnější porod? Mezi 25 a 29 roky!

Na otázku, v kolika letech je nejlepší mít dítě, existuje několik odpovědí. Z hlediska úmrtnosti dětí při porodu je to jasné. "Nejnižší je u žen mezi 25. a 29. rokem věku." říká doktor Velebil. "U žen nad 35 let začnou tato rizika významněji stoupat. Je pravda, že i tak jsou hodně nízká. Patříme v tomto ohledu mezi světovou špičku. Je to dané zejména systémem péče o matku v těhotenství. Ale vyšší riziko tu je."

Zjednodušující odpověď na to, v kolika letech by měla žena mít dítě, proto může znít: nejlepší je, když ho porodí někde mezi 20 až 30 roky. Do pětatřiceti je to ještě dobré. Pak začínají rizika komplikací, provázející občas těhotenství a porod, stoupat. Nijak dramaticky, ale přece jenom.

"Tato odpověď je zjednodušující proto, že zdravá, sportovně založená žena, které je 34 let a dodržuje zdravou životosprávu, na tom může být mnohem lépe než obézní kuřačka s cukrovkou, která má pouze 28 let," vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti.

I když je nepochybně potřeba posuzovat situaci každé ženy individuálně, logika velkých čísel je zřejmá. Přesto stále roste počet žen, které mají dítě mezi 30. a 40. rokem. Proč?

Hledání otce po třicítce

Nízký věk prvorodiček v 80. letech neovlivňovala jen nedostatečná antikoncepce, ale také tlak okolí. Pouze manželé se dostali do pořadníku na byt, ve kterém se čekalo dlouho. Jen manželé mohli žádat o novomanželskou půjčku. Navíc stát se svobodnou matkou byla životní nehoda. A tak dál.

Dnes jako by všechno bylo jinak. Určitě přibylo možností a stouply životní nároky. Něco zažít, poznat, osamostatnit se a vybudovat si postavení, to se stalo běžným standardem. Přibývá volných svazků a důvody nejsou podle pražské psycholožky Alice Vondrové pouze ekonomické. Příčinou je podle ní také určitá nedůvěra mladých lidí v dlouhodobý trvalý vztah. A v mnohých případech je to prý i neochota přijmout trvalý závazek.

Většina žen, které odkládají první těhotenství, po dítěti silně zatouží po třicítce. "V tom věku však už pro ně není snadné najít partnera, který by vyhověl jejich nárokům," říká Alice Vondrová. "Nejen proto, že zralá žena o něm má zralé představy. Ale i proto, že těch zajímavých obvykle není mnoho volných. Také není úplně snadné se s takovým mužským seznámit. A už vůbec ne se navzájem přizpůsobit. I to jsou důvody, proč stále stoupá průměrný věk žen, které porodí první dítě, a proč zřejmě bude ještě trochu stoupat."

Plodnost lidstva stále klesá

"Kuriózní jsou příběhy manažerek, inteligentních, schopných a výkonných žen, které se rozhodnou, že si pořídí dítě," říká doktor Dvořák. "Najdou si partnera, jenže pak ne a ne přijít do jiného stavu, i když by to podle doktorů neměl být problém. Překvapeně zjišťují, že se těhotenství nedá naplánovat jako dovolená. A že je asi dobré neztratit pokoru před tím, co je nepochybnou součástí geniálního chodu přírody."

Taková manažerka má před sebou rok až dva pokusů. To bývá ještě stále přijatelná norma. I když v druhém roce obvykle absolvuje ona i její partner kolečko prohlídek, které mají zjistit případný problém.

Potíže s početím dítěte má asi 10 procent párů. A stále jich přibývá, protože plodnost lidstva klesá. Tito rodiče se významně podílejí na stále pozdějších porodech prvních dětí. Většině z nich pomohou metody asistované reprodukce.

Při handicapu nic neodkládat

Odložit narození prvního dítěte je pro ženu snazší, pokud je zdravá. Ne každá má to štěstí. Nepříjemným handicapem jsou:

  • diabetes;
  • nemocná játra nebo ledviny;
  • vážné problémy s krevním oběhem;
  • sklon ke krvácivým nemocem, například špatné krevní srážlivosti;
  • nebo naopak ke krevním sraženinám atd.

Pokud lékaři přesto považují těhotenství a porod za možné, je logika jasná: nic neodkládat.

Přednosti a slabiny starších matek

Těhotenství, porod i mateřství mezi 30. a 40. rokem má vedle rizik také své výhody. "Starší maminky, mezi kterými převládají ženy se středním a vyšším vzděláním, jsou obvykle zkušenější," říká psycholožka Alice Vondrová. "Víc svému dítěti rozumějí, víc se mu věnují a umí víc předvídat, co se může stát. Zároveň si své mateřství vychutnávají a hodně ho prožívají. V dobrém i špatném smyslu toho slova."

Zdaleka ne všechny dobře zváží to, co s nimi udělá jejich věk. "Když žena porodí dítě ve čtyřiceti, musí zvládat na začátku klimaktéria desetileté dítě, což vůbec není snadné," říká Alice Vondrová. "Sama jsem něco podobného zažila. A měla jsem problém fyzicky to zvládnout. Vyrazila jsem s klukem třeba na kole do parku na Letnou, pak honem domů, uvařit, nakrmit nás, udělat úkoly, přečíst knížku, vyžehlit prádlo... Večer jsem si jenom sedla do postele a už jsem spala."

Po padesátce přicházejí také choroby, a některé dost vážné. To jsou podle doktorky Vondrové další problémy, které řada žen v euforii z toho, že i v pokročilejším věku porodily zdravé dítě, nedomyslí. Proto je dobré to s odkladem mateřství nepřehánět.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozdní těhotenství brání rakovině

Současný trend přivádět potomky stále ve vyšším věku ženy dostal požehnání od vědců z Jihokalifornské univerzity. Ti ve své studii, kterou zveřejnil americký...

Starší rodičky žijí déle

Vyššího věku se dožívají ženy, které přivedou na svět potomky až ve zralém stadiu života. Tvrdí to alespoň tým finských biologů, který se závislostí mateřství...

Výběr článků

Načítám