Hlavní obsah

Británie zažila první svatební obřad homosexuálního páru

BELFAST

Dvě ženy, Shannon Sicklesová a Grainne Closeová, jsou prvním homosexuálním párem ve Velké Británii, který mohl legálně uzavřít sňatek. Manželský slib v pondělí dopoledne složily na radnici v Belfastu v Severním Irsku za velkého mediálního zájmu. Kulisu svatebního obřadu však tvořili i demonstranti, kteří volají po zachování tradiční rodiny.

Článek

Odborníci očekávají, že svatebních obřadů homosexuálních párů bude rychle přibývat. Zatím bylo na nejrůznějších místech Británie nahlášeno celkem 1200 sňatků. Jen v Brightonu očekávají 198 svateb do konce letošního roku. V prvních měsících roku 2006 se tam uskuteční zhruba 500 obřadů, což je nejvíce v celé zemi. Obrovský zájem hlásí i další města - Londýn, Manchester, Brimingham, Newcastle a Edinburgh.

Proti sňatkům homosexuálů však stojí i početné řady odpůrců. Jedním z nich je i presbytariánský kněz David McIlveen. "Bible popsala manželství jako vztah mezi mužem a ženou za účelem zplození potomka," řekl.

Šestiprocentní menšina

Maria Quirey z právnické kanceláře, která poskytuje služby zejména lesbičkám, však upozorňuje, že slovo menšina je v případě homosexuálů mírně zavádějící. Jde totiž o velmi početnou menšinou. "Jde celkem o šest procent britské populace. Jen v Severním Irsku mluvíme o 100 000 lidech," uvedla.

Uzavírání svazků homosexuálních párů začal umožňovat nový zákon, který dává dvojicím stejného pohlaví téměř stejná práva a povinnosti jako heterosexuálním manželům s výjimkou adopcí dětí.

Nejsledovanější událostí bude bezpochyby sňatek legendy populární hudby Eltona Johna a jeho přítele Davida Furnishe, který se uskuteční ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám