Hlavní obsah

Sex působí na lidský organismus jako zázrak

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLIN

Lékaři na celém světě jsou přesvědčeni, že milostný cit a fyzický kontakt s osobou druhého pohlaví jsou skutečným balzámem pro tělo i duši. Milování činí srdce silnější, přivádí organismus do celkově lepší kondice, aktivuje imunitní systém, zmírňuje bolesti, prodlužuje život a odbourává nahromaděný stres. Sex také tlumí agresivitu, vyhlazuje pleť a zahání pocity hladu.

Článek

"Sex, který přináší uspokojení, včetně masturbace, sice nevyléčí nemoci, jako je revma nebo cukrovka, ale jako zázrakem udržuje psychosomatickou rovnováhu", říká německá uroložka Kornelia Haklová.

Během milostných hrátek se do organismu uvolňuje celá řada neurochemických aktivit, jež ovlivňují jak fyzický stav, tak i psychiku. Vedlejším účinkem tělesného potěšení je mimo jiné zvýšení pulsu, prohloubení dechu, zlepšení průchodu krve a aktivizace mozku, který uvolňuje kaskádu hormonů navozujících pocity štěstí.

Hormony štěstí

Kromě oxytocinu jsou to především endorfiny, jako je serotonin a dopamin. Navíc se oživuje tvorba pohlavních hormonů, které mají rovněž nejen krátkodobou odezvu, ale jejich pozitivní působení přetrvává až čtyřiadvacet hodin po intimním aktu.

Podle odborníků spočívá zázrak především ve střídání napětí a následného uvolnění, na němž závisí veškerý život na naší planetě. Jak je obecně známo, sex je výborným lékařem na bolesti zad, bolení hlavy s depresivními stavy i dalšími projevy unaveného organismu.

Anketa

Milujete se často?
Často
51,9 %
Občas
21,9 %
Velmi zřídka
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4428 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi v sexu stále více riskují

I přes hrozbu AIDS a dalších pohlavních nemocí Češi v sexu riskují. Nechráněný styk s neznámým partnerem mělo podle výrobce kondomů 54 procent Čechů....

Sexuální signály mohou klamat

Obraz průměrného Čecha nebo Češky, tak jak ho nabízejí seznamovací inzeráty, je úžasný. Zjistíte z nich, že u nás žijí většinou lidé inteligentní, nadaní...

Výběr článků

Načítám