Hlavní obsah

Padesátiletá prvorodička z Košic má dvojčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE

Padesátiletá Košičanka Jitka Ižová, která pochází z České republiky, je nejstarší prvorodičkou na Slovensku. Ve čtvrtek těsně před půlnocí na svět dvojčata Veroniku a Natálii.

Článek

Podle primáře II. gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Louise Pasteura v Košicích Ladislava Rosochy se lékaři rozhodli ukončit těhotenství ženy předčasně císařským řezem v 35. týdnu, protože u jednoho z dětí se během kontroly na monitoru ukázaly komplikace.

"Samotný porod ale probíhal bez komplikací a maminka i děti jsou v pořádku," konstatoval Rosocha. Menší z dětí se narodilo s hmotností 1400 gramů a měří 41 centimetrů, zatímco porodní hmotnost druhého byla 2400 gramů a měří 46 centimetrů.

Ižová zářila štěstím

Šťastná maminka, která učí na střední škole, v pátek novinářům řekla, že se snažila otěhotnět celých 15 let, ale podařilo se jí to až po opakovaných pokusech o umělé oplodnění, když už přestávala doufat, že se jí to někdy povede. Zároveň se svěřila, že byla rozhodnuta podstoupit všechna rizika, která souvisejí s porodem ve vyšším věku a doporučila i dalším ženám s podobným osudem, aby se nevzdávaly naděje. "Stojí to za ten nádherný pocit," uvedla paní Ižová se slzami v očích.

Lékař na dotaz ČTK dále uvedl, že věková hranice pro umělé oplodnění dnes v podstatě neexistuje. "Pokud žena má reprodukční schopnost, její organismus je schopen přizpůsobit se těhotenství a umožňuje to také její zdravotní stav, může požádat o umělé oplodnění," řekl Rosocha. Dodal, že paní Ižová je navíc i navzdory svým 50 letem velmi vitální žena a velmi toužila mít vlastní děti.

"Dnes už běžně podobným způsobem rodí ženy ve věku kolem 35 až 40 let, i když ještě před zhruba 15 lety se něco podobného považovalo za zvláštnost," poznamenal lékař.

Primářka novorozeneckého oddělení nemocnice Božena Pšeničková k tomu dodala, že když bude všechno probíhat dobře, mohly by děti i maminka opustit nemocnici koncem měsíce, nebo nejpozději začátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám