Hlavní obsah

Univerzita v Austrálii vyvinula chirurgický simulátor

SYDNEY

Chirurgický simulátor, který je jakousi obdobou leteckého trenažéru, vyvinula Monashská univerzita v Melbourne. Virtuální přístroj umožní lékařům osvojit si v praxi klíčové techniky, které jsou stále více uplatňovány při komplikovaných operacích.

Článek

Díky novému přístroji budou mít lékaři poprvé možnost vyzkoušet si své schopnosti a zručnost ještě před tím, než přijdou na skutečný operační sál. Při simulované operaci břišní dutiny jim vrituální přístroj umožní "pocítit" strukturu tkání a orgánů.

Chirurgický simulátor byl nazván familiárně Kylie, a to podle australské popové hvězdy Kylie Minogueové, protože je "malý, elegantní, technicky na výši a je vyrobený v Melbourne", řekl profesor David Healy z Monashské univerzity.

Není však ještě dokonalý. "Když srovnáte tento přístroj s leteckým trenažérem, Kylie nám zatím umožňuje přistát na melbournském letišti za klidného dne. Nakonec ale chceme být schopni přistát i za velké bouře," vysvětlil Healy. Autoři chirurgického simulátoru si nechali svůj vynález patentovat a nyní hledají kapitál na jeho výrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám