Hlavní obsah

Češi v sexu stále více riskují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I přes hrozbu AIDS a dalších pohlavních nemocí Češi v sexu riskují. Nechráněný styk s neznámým partnerem mělo podle výrobce kondomů 54 procent Čechů. V žebříčku 41 zemí se tak Česko ocitlo na dvanáctém místě.

Článek

Nejvíce riskují Norové, nechráněný styk s neznámým partnerem přiznaly tři čtvrtiny lidí z Norska, nejméně Indové, kde to potvrdila pětina.

Po zlepšení z počátku devadesátých let, kdy pod hrozbou AIDS začalo stoupat v Česku užívání kondomů, se lidé podle sexuologa profesora Petra Weisse nyní proti pohlavním chorobám méně chrání.

"Nechali se ukolébat, protože katastrofické předpovědi se naštěstí nenaplnily," vysvětlil. Česko je nákazou minimálně zasaženo. Od devadesátých let do těchto dní bylo zjištěno 800 HIV pozitivních, z nich 191 onemocnělo AIDS, 118 lidí zemřelo.

Častější užívání antikoncepce

Podle profesora Weisse lidé vnímají jako větší hrozbu nežádoucí otěhotnění, proto také stoupl v Česku za stejnou dobu počet žen užívajících hormonální antikoncepci na dvojnásobek.

Češi absolvují v průměru sexuální výchovu ve čtrnácti letech, podle průzkumu by ji chtěli již od 11 let, jako je to v Německu, kde se mladým dostává informací nejdříve ze všech zkoumaných zemí. Nejpozději, a to v 16 letech, jsou poučeni mladí ve Vietnamu.

Začínat se sexuální výchovou ve 14 letech je podle profesora Weisse pozdě. Měla by začít v období, kdy se děti ještě nestydí. "Do devíti let, když se řekne penis, tak to je pro ty děti stejné, jako když se řekne ucho. Nádech tajemnosti a zakázanosti začíná v pubertě, kdy už je na zahájení výchovy pozdě," vysvětlil.

Sexuální výchovy by podle něj mělo být také více, stále hlavní zdroj informací o sexu pro české děti jsou jejich vrstevníci, což jsou zdroje nespolehlivé. "Rodina a škola zdaleka neplní funkci, jak by měly," zdůraznil profesor.

Anketa

Používáte při sexu s neznámým/neznámou partnerem/partnerkou kondom?
Ano
51,6 %
Ne
31,4 %
Jen někdy
17 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4021 čtenářů.

Reklama

Související články

Kondomy brzdí šíření AIDS v Zimbabwe

V Zimbabwe se začalo zmírňovat šíření viru HIV, který způsobuje smrtelné onemocnění AIDS. Podle výsledků procento infikovaných kleslo za poslední dva roky....

Výběr článků

Načítám