Hlavní obsah

Německý soud zamítl sochu spermie na Antarktidě

– BERLÍN

Berlínský správní soud odmítl kontroverznímu umělci Luziusi Ziermannovi postavit v Antarktidě jeho výtvor Spermatit - velkou bronzovou sochu v podobě lidské spermie, která by uvnitř obsahovala vzorky DNA z řady lidských jedinců. Podle soudu zřízení takové sochy neumožňují mezinárodní dohody o ochraně Antarktidy.

Článek

Frankfurtský umělec Ziermann již před několika měsíci oznámil, že chce na věčném ledu Antarktidy postavit osm metrů vysokou bronzovou skulpturu, která by už svým tvarem naznačovala, že obsahuje vzorky lidského genofondu pro případ, že by lidstvo vyhynulo nebo jeho DNA z nějakých důvodů degenerovala. Genofond by v soše pochopitelně nebyl uložen v podobě spermatu, ale v podobě lidských vlasů.

Spolkový úřad pro ochranu přírody ale umělci odmítl dát povolení sochu v Antarktidě vztyčit. Ziermann se proti tomu odvolal ke správnímu soudu, ten ale nyní názor úřadu potvrdil.

Žalující chce na neurčitý čas uložit v Antarktidě materiál, který je tomuto kontinentu cizí, a to odporuje mezinárodním úmluvám, zdůvodnil soud.

Senát odmítl také argument, že zákaz instalovat sochu v Antarktidě popírá právo svobody umělecké tvorby - v jiných než chráněných místech může Ziermann své dílo klidně vztyčit, pokud budou splněny další zákonné podmínky. Ochrana životního prostředí je však v německé ústavě zvláště pevně zakotvena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám