Hlavní obsah

Zdravotníci vyhledávají nerozpoznané astmatiky

PRAHA

Dnes se vydává na osvětové turné po deseti českých městech bílý minibus s nápisem Dýchat bez zábran. Jeho posádka bude upozorňovat nejen na nebezpečí neléčeného astmatu, ale zájemcům také umožní, aby si nechali změřit funkci plic.

Článek

Česká iniciativa pro astma, jež cestu minibusu organizuje, očekává, že se jí podaří vyhledat některé ze čtvrt milionu astmatiků, kteří dosud o své nemoci nevědí, informovala Markéta Jirmanová z agentury GCI.

Polovina astmatiků o svém onemocnění neví

Lidé si budou moci nechat zkontrolovat své dýchání spirometrem, vyplní jednoduchý test zaměřený na problémy spojené s touto nemocí a odborníci jim poskytnou informace o astmatu. Minibus zahájí svou pouť v Ostravě a bude pokračovat do Písku, Prahy, Olomouce, Pardubic, Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Plzně a Liberce, kam přijede 17. května.

Lékaři odhadují, že v České republice je 600.000 astmatiků, ale v ordinacích jich je registrováno pouze 350.000. Mnoho lidí trpících zúžením průdušek, které se projevuje nejčastěji záchvatovou dušností, o své nemoci neví a neléčí se. Podle předsedy iniciativy Václava Kašáka současná medicína umožňuje astmatikům žít kvalitní a plnohodnotný život. Pokud pacient není pod odbornou kontrolou, nemoc se rozvíjí a obtíže se zhoršují.

Reklama

Výběr článků

Načítám