Hlavní obsah

Prostituci neprovozují jen lidé

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prostituci se mluví jako o nejstarším řemesle. A také jako o typicky lidské aktivitě, která je jiným živočišným druhům cizí. Ani jedno ani druhé není pravda. Nejstarším řemeslem bylo zřejmě hrnčířství. A sex za úplatu provozuje například i jeden z druhů opic: bonobové.

Článek

Ve škole jsme se učili, že naším nejbližším "příbuzným" je šimpanz. Také to je mýtus. Bonobové jsou člověku daleko bližší. Máme s nimi společných přes 98,8 % genetického materiálu. Jsme si s nimi podobní asi tak jako liška se psem.

Tyto antropoidní opice žijí v počtu asi 10 000 jedinců ve vlhkých tropických pralesích jižně od řeky Kongo. V zajetí jich chová nejvíc zoologická zahrada v San Diegu v USA. Bonobové jsou hraví, mírumilovní a velmi něžní ke svým mláďatům. Ty samička kojí a pečuje o ně do věku pěti let. Mláďata si spolu dokáží hrát mnohé lidské hry. Například na schovávanou, nebo na slepou bábu.

Zvládnou i líbání

Bonobové se také dovedou líbat na ústa. Používají při tom dlouhý jazyk. Výsledkem je něco, co bychom mohli nazvat francouzským polibkem. Ošetřovatelé v zoologické zahradě v San Diegu jsou prý docela zvyklí na časté polibky svých svěřenců, při kterých mají jazyk hluboko v ústech.

Sexuální život Bonobů je zajímavý a pestrý. Pozorovatelům těchto opic to prý může chvílemi připadat, jako by tito lidoopi četli Kámasútru. Bonobové s oblibou provozují vzájemnou masturbaci a orální sex. Samice navíc vykazují neklamné známky orgasmu.

Zajímavé je i vzájemné genitální tření dvou samiček, tedy jakási lesbická aktivita. Také samci si občas zaloví v homosexuálních vodách. Dalším jevem, který se stal v celé živočišné říši výjimečný, je soulož tváří v tvář, takzvaná misionářská poloha. Samičky Bonobů navíc vykazují sexuální aktivitu i v obdobích, kdy nemohou otěhotnět. To znamená, že se jim podařilo oddělit sex od rozmnožování. I to jsme donedávna považovali za vlastnost výlučně lidskou.

Sex za úplatu

Nejvíce zajímavou podobností s lidmi je prostituční chování Bonobů. Protože neznají peníze, připadá u nich v úvahu poskytování sexu pouze za potravu. Samička v těchto případech svolí ke kopulaci až poté, co jí sameček nabídne cukrovou třtinu, banán nebo pomeranč. Dostane je ovšem až po vykonaném styku. V praxi to vypadá tak, že sameček drží při souloži v rukou například dva pomeranče. V každé ruce jeden. Když skončí, odchází samička s jedním nich.

Sex za úplatu, v tomto případě za pomeranč, je tedy v živočišné říši zakořeněn hlouběji, než jsme se domnívali. A je hned jasnější, proč veškeré snahy zákonodárců odstranit ho se po celá tisíciletí setkávají s neúspěchem.

Vypadá to, jako kdyby sex byl u Bonobů součástí potravního rituálu. Ovšem tito lidoopové - narozdíl od člověka - napřed souloží, teprve potom jedí. U lidí je dobrá večeře oblíbenou sexuální předehrou.

Sex Bonobů můžeme považovat za klíč k jejich celému sociálnímu životu. Pohlavním stykem se vyhýbají konfliktům. To znamená, že už dávno před hnutím hippies uplatňovali heslo "Make love, not war" - lásku místo války. Sex tak u nich zabraňuje agresi. Dokonce i spory mezi samci se často řeší vzájemným rituálním máváním ztopořených penisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám