Hlavní obsah

Poplašná zpráva o antikoncepci

Novinky, Uzel Radim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záplava informací, která se na nás každý den valí prostřednictvím tisku, rozhlasu, televize a internetu přináší kromě různých užitečných poznatků také všelijaké informační smetí, rádobyfantastické skazky nebo nafouklé kuriozity. Také však bohapusté lži a podvodné údaje.

Článek

Žádný člověk nemůže být expertem na všechno, takže původci nesmyslů mají celkem slušnou naději, že poměrně značná část veřejnosti jejich povídačkám naletí nebo se bude aspoň řídit příslovím, že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu.

Oznámení o tom, že hormonální antikoncepční tableta je vlastně potratovým činitelem, nadzvedlo ze židle hlavně odborníky v oblasti reprodukční medicíny, zatímco ostatní publikum tomu nesmyslu možná i trochu uvěřilo. Osoba, která to v televizi oznámila, měla sice kvalifikaci ženy v domácnosti, zaštítila se však sdružením, které si říká "Společnost pro život". Ta má prý k dispozici stanovisko odborníků, bohužel se už nikdy nedozvíme jakých, kde to studovali a z jakých vědeckých pramenů své údaje čerpají.

Už v základní škole se dnes děti učí, že hormonální antikoncepční tableta zabraňuje ovulaci, z vaječníku se tedy neuvolňuje vajíčko, spermie nemá co oplodnit, nemůže tedy vzniknout početí natož těhotenství, a není tedy také co potrácet. Téměř každý patnáctiletý jedinec u nás ví, že hormonální antikoncepce představuje jeden z největších biologických objevů druhé poloviny dvacátého století, že každodenně svou tabletu polyká na světě více než 90 miliónů žen. Právě tato spolehlivá antikoncepce přispěla k uskutečnění ušlechtilého cíle Světové zdravotnické organizace, označeného heslem "od potratu k antikoncepci".

Tato tableta způsobila také v České republice za posledních osm let pokles počtu prováděných potratů o 65 %. To je nesporný krok k civilizaci, krok, kterým jsme se vzdálili potratovým počtům postkomunistických zemí a přiblížili se k vyspělé Evropě.

Důvody šíření antikoncepčních dezinformací jsou tedy zpátečnické a tmářské. Dost dobře nechápu snahy o diskreditaci této spolehlivé metody, šířené dokonce prostřednictvím jakýchsi záměrně organizovaných kampaní.

Vždyť přece každá uživatelka hormonální antikoncepce, a u nás je to každá třetí žena ve věku plodnosti, může sama z vlastní zkušenosti vydat svědectví o tom, že tabletka ji nijak nezotročuje, jak se jí to snaží namluvit Společnost pro život, ale naopak přispívá k jejímu osvobození. A pokud se tyto kampaně snaží někomu namluvit, že hormonální antikoncepce umožňuje ženě nemravný život a promiskuitní chování, pak už to zavání případnou soudní žalobou a ženy by si neměly nechat takovou urážku líbit.

Reklama

Související témata:

Související články

Nespolehlivé sexuální výzkumy

Jedna švédská sexuální příručka praví, že se sexem je nutno zacházet stejně přirozeně jako s vidličkou a nožem. Dobrými radami, kterak ten pohlavní jídelní...

Kondomové strašení

Antisexuální moralisté přišli s novým hitem: kondom prý při pohlavním styku neochrání před infekcí HIV/ AIDS. V jeho latexové stěně jsou údajně mikroskopické...

Výběr článků

Načítám