Hlavní obsah

Jak řešit intimní problémy žen

Novinky, Jana Herodková

Jsou potíže, o kterých ženy hovoří zcela bez ostychu prakticky s každým, někdy se vyskytnou ale takové, které nerady svěřují i své nejlepší přítelkyni. Jedním z nich je výtok, který je také důvodem nejčastějších návštěv u gynekologa.

Článek

Zánět se projeví nejdříve mírným svěděním a pálením, pokud problémům nevěnujeme pozornost, potíže se zhoršují. Dalším nebezpečím je, že pokud se zánět často opakuje, může přejít až do chronického stadia. Žena by proto neměla dlouho váhat a navštívit gynekologa. Lékař obvykle předepíše antibiotika a lokální léčbu. Antibiotika ale sliznici pochvy zrovna neprospějí, poruší její fyziologickou rovnováhu, a pokud nepoužije nějaký prostředek, který udrží v pochvě kyselé prostředí, potíže se opakují. Vznikne začarovaný kruh. Příčinu potíží je už nezbytné hledat jinde. Jsou ve snížené schopnosti sliznice ubránit se i tomu, co by za normálních okolností žádný zánět nevyvolalo.

Z našeho těla se každodenně oddělují vrstvy pokožky, které spolu s nečistotou smýváme z povrchu kůže. Tkáň se však neodděluje jen na povrchu těla, ale také např. v pochvě, kde je příznivé prostředí pro rozmnožování choroboplodných zárodků. Za normálních okolností zabraňuje vniknutí infekce Döderleinův lactobacil. Má za úkol vytvářet kyselé prostředí, ve kterém původci chorob hynou. Aby se vhodné prostředí v pochvě udrželo, doporučuje se také používat prostředky speciálně vytvořené pro intimní hygienu ženy - prostředky s optimálním pH. Jsou to např. přípravky vyrobené z aloe vera a extraktu z grapefruitových jadérek.

Mnohdy je nutné doplnit běžnou hygienu ještě o čípky, a to zejména tehdy, jestliže po užívání antibiotik nebo jiných léků či prostředků se změnilo pH v pochvě a tím je cesta infekci otevřená. Oceníme je také v případě, když se objevil výtok po používání antikoncepčních tablet anebo při zavedeném nitroděložním tělísku. Někdy se výtok objevuje také po návštěvě bazénu. Pokud se problém nevyřeší během několika dní, ačkoliv používáme vaginální čípky, je nezbytné navštívit lékaře.

Reklama

Související články

Deník těhotného muže - Kočka

Náhodnému poutníkovi z jiných galaxií by se při letmém průzkumu lidských obydlí mohlo zdát, že to jsou lidé, kdo je opanují. Kdo je staví, platí, zařizují...

Výběr článků

Načítám