Hlavní obsah

Dva milióny Čechů mají nebezpečně vysoký krevní tlak

– PRAHA
Novinky, Václav Pergl

Nebezpečně vysoký krevní tlak mají v české populaci asi 2 milióny osob, to je pětina národa, 600 tisíc z nich má k tomu ještě cukrovku. Bohužel třetina ze dvou miliónů o svém onemocnění vůbec neví. Novinářům to řekla ve čtvrtek Renata Cífková, přednostka pracoviště preventivní kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Článek

"Je to časovaná bomba. Člověka nemusí vůbec nic bolet a onemocnění se prvně projeví až infarktem nebo mrtvicí. Právě na kardiovaskulární choroby umírá v ČR nejvíc lidí," uvedla Cífková.

Prevenci zanedbávají sami lékaři

Doktorka Cífková si postěžovala, že lékaři svým pacientům málo měří krevní tlak. "Mělo by se stát samozřejmostí, že nejen při preventivních prohlídkách, ale i při každé návštěvě lékaře, lékař změří pacientovi krevní tlak. Bohužel se tak neděje, a to je velká chyba," řekla Cífková a dodala, že pokud by všichni lékaři takto postupovali, zabránilo by se mnohým předčasným úmrtím.

Podle ní by lékař měl během návštěvy měřit tlak pacientovi nejméně třikrát a navíc v klidu. Její kolega, profesor Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, míní, že pacient sám by měl na lékaři měření tlaku požadovat. Pokud se ukáže, že jej má vyšší, měl by ho lékař léčit tak, aby jeho krevní tlak dosáhl normální hodnoty 140/90.

"Žasnu, že někteří lékaři dokáží předepsat pacientovi i 24 tablet na den, což je absolutní nesmysl. Moderní léčba už umí snížit tlak jednou tabletou," řekl Svačina.

Pomáhá sport a kombinace léků

Oba lékaři se shodují v tom, že nejúčinnější je kombinace dvou až tří léků. Postěžovali si, že lékaři jsou často zdravotními pojišťovnami nuceni do úsporného předepisování léků, a proto moderní léčiva nebo jejich kombinaci nevyužívají tak, jak by mohli. "Je to krátkozraké, protože úspěšná léčba v počátku je mnohem lacinější než následná léčba infarktu či mrtvice, která navíc může pacienta poznamenat na celý život," soudí Svačina.

My sami můžeme ke snížení krevního tlaku přispět tím, že nebudeme kouřit, snížíme nadváhu a nejméně pětkrát týdně půjdeme 30 až 40 minut ostrou chůzí. Vůbec sport, dostatek pohybu a zdravá životospráva jsou základem pro snížení krevního tlaku. Pak teprve nastupují medikamenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám