Lékaři ale z vysokotučné diety šílí. "Je to hrůza," řekla ČTK ostravská lékařka Ludmila Spoustová.

Většina posiloven nyní praská ve švech. Zatímco především ženy mučí svá těla, aby je mohly v létě vystavovat na plážích, jedí ovesné tyčinky a rýžové chleby s minimálním obsahem kalorií, v Arkádii zdraví ordinují pravý opak. V kuchyni se smaží vepřové řízky a vaří polévka z prasečích nožiček s několikacentimetrovou vrstvou tuku. "Základní princip diety spočívá v přijímání kvalitního živočišného tuku a omezení cukrů," vysvětlil Matwikow.

Sám dietu drží dva roky a tvrdí, že zhubl už 40 kilogramů. "Lidem při pohledu na tučné rozhodně není špatně. Od přírody jsme všežravci. V pravěku jsme jedli hlavně maso a nějaké kořínky či zeleninu s minimálním obsahem cukru. Právě kombinace tuků a cukrů způsobuje, že člověk tloustne," řekl dietolog.

S jeho slovy Spoustová nesouhlasí. "Na tuto dietu žádný rozumný člověk nemůže přistoupit. Organismus není schopen takový nápor tuků dlouhodobě zvládnout. Je jednoznačně prokázáno, že snížením spotřeby tuků se snížilo i množství infarktů a dalších nemocí. Toto je popření všech moderních trendů," tvrdí.

"Je škoda, že naši lékaři v tomto směru za posledních 70 let nikam nepokročili," míní zase Matwikow. Podle něj metoda polského dietologa Jana Kwaśniewského funguje. Ráno posnídá asi tři vejce a kousek sýra. K tomu pije čaj. "Nedoporučujeme pečivo," řekl. V poledne si s klidem dá třeba pořádnou flákotu vepřového a zeleninový salát. K večeři nepohrdne smaženým sýrem. "Takto už jím dva roky a vím, že to funguje. V Polsku tak žijí miliony lidí," zakončil.