Hlavní obsah

Deset věcí, o kterých je dobré mluvit ještě před svatbou

Novinky, das

Plánujete letos svatbu? Pak vězte, že mnohem důležitější než dokonalý obřad je s partnerem si dopředu upřímně popovídat o všem, co by v budoucnu mohlo ohrozit harmonii v manželství. Jak ukázalo hned několik průzkumů, řada problémů u novomanželů vzniká právě ze zatajovaných skutečností, které časem stejně vyplavou na povrch.

Foto: Profimedia.cz

Řada problémů u novomanželů vzniká ze zatajovaných skutečností.

Článek

Pokud chcete minimalizovat důvody ke svárům hned po svatbě, zodpovězte si ještě před svatbou vzájemně následující otázky, které sestavil na svém blogu vztahový kouč Keith Dent.

1. V jakých oblastech budete fungovat hned od začátku jako tým?

V současné době se partneři berou v mnohem vyšším věku, než tomu bylo u našich rodičů. A tato skutečnost je nejvíce patrná právě v tom, do jaké míry jsou jedinci poté ochotni vystupovat týmově. Pokud žijí dotyční mnoho let sami a jsou zvyklí se přizpůsobovat jen sami sobě, po svatbě pak mají pocit, že je ten druhý nesmírně omezuje.

2. V jakém okamžiku bude lepší ukončit spor, než aby to přerostlo ve větší problém?

Ne vždy se jedinci ve všem shodnou a když takový okamžik nastane, vždy je lepší se dopředu domluvit na signálu, který oba upozorní na fakt, že místo vyřešení problému se jen stupňuje míra konfliktu. Bude tedy lepší skončit a pokusit se daný problém řešit s odstupem či zcela jiným způsobem.

3. Budete chtít jednou rozšířit svůj tým o děti? Pokud ano, do jaké míry budete ochotni svůj dosavadní život měnit?

Mluvit o dětech před svatbou je skutečně důležité. Zvláště v dnešní době, kdy někteří jedinci děti vůbec nechtějí. A pokud ano, často až ve vyšším věku, a tedy v době, kdy zase mohou hrozit problémy s početím.

4. Dokážete se zcela vyhnout srovnávání s expartnery? 

Pokud toužíte po zdravém manželství, je důležité si uvědomit, že každý jedinec je jiný a jakékoliv srovnání s expartnery může být velmi zraňující. I tyto věci je dobré si dopředu vyjasnit. Srovnávat se s kýmkoliv nic pozitivního do vztahu nepřinese.

5. Jak spolu budete fungovat po finanční stránce? 

Finance jsou velmi důležitým tématem, jež mnozí lidé přehlížejí. Jak ukázal nedávný výzkum, až 60 procent párů nemá přehled o výši platu druhého a 36 procent nemělo před svatbou žádné povědomí o dluzích druhého.

Ujistěte se tedy dopředu, jak na tom po finanční stránce oba jste a jak budete s financemi hospodařit do budoucna. Zda si stále ponecháte své vlastní účty, či začnete i po této stránce fungovat dohromady.

6. Jak do svého dalšího života zapojíte své rodiče a další rodinné příslušníky?

Rodiče mají často tendence mladým radit a zasahovat jim do jejich životů mnohem víc, než je žádoucí. Na manžele tak může být vytvářen obrovský tlak, který jen málokdo dokáže ustát.

Proto je důležité si již před svatbou říct, co jste oba v tomto směru ochotni tolerovat a které věci pro vás budou v tomto směru neakceptovatelné a velmi problematické.

7. Jak moc jste s druhým spokojeni po sexuální a intimní stránce? Je něco, co byste rádi změnili? 

Sex ve vtazích sehrává jednu z nejdůležitějších rolí, proto je důležité se nebát o něm hned od začátku mluvit. Často se totiž stává, že jakmile vyhasne prvotní zamilovanost, začnou se objevovat trhliny i ve vzájemné intimitě. Bez vzájemné upřímnosti a otevřenosti ale jen těžko takové období překonáte.

8. Jaké jsou vaše plány, cíle a sny?

Nikdy nepodceňujte sny a plány druhého, zvlášť pokud se s nimi od začátku neztotožňujete. Ano, manželství je o kompromisech, ale pokud budou vaše společné sny i plány velmi odlišné, pak to dlouhodobě těžko ustojíte.

9. Znáte všechna tajemství druhého?

Existují věci, které druhý vědět opravdu nemusí, jako přesný počet vašich předchozích partnerů, úletů a nejrůznějších chyb. Ale jakmile něco z toho může nějakým způsobem ovlivnit váš vztah, je důležité o tom mluvit.

10. Co pro vás znamená nezávislost?

Přestože v manželství musíte fungovat jako tým, neznamená to, že přijdete o všechny své svobody a nezávislost. Je důležité, abyste zůstali stále sami sebou. Nepřejímali bezmyšlenkovitě názory druhého, jeho zvyky, záliby, ale i přátele. Samozřejmě správný není ani opačný extrém, kdy stále budete brát ohledy jen na sebe.

Reklama

Související témata:

Související články

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Monogamní vztahy začínají být stále více v ohrožení. Přibývá lidí, kteří se uchylují k otevřeným vztahům a vztahům ve třech, které se stávají podle některých...

Výběr článků

Načítám