Hlavní obsah

Představy vraždy šéfa jsou podle psychologů úplně normální

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud občas sníte o vraždě svého nadřízeného, pak vězte, že se tak občas děje u celé řady lidí. Podle odborníků se jedná o naprosto normální věc, která souvisí s momentálním rozpoložením a se skutečnými činy nemá mnoho společného. Maximálně značí, že jste po evoluční stránce nadmíru vyspělí.

Foto: Profimedia.cz

Vražedné fantazie jsou jen empatickým cvičením.

Článek

Podle výzkumu britských vědců si více jak polovina lidí někdy představila, že by zabila někoho ze svého okolí, přičemž nejčastěji se jednalo právě o šéfa. Ve většině případů ale vždy zůstalo jen u snů a představ. Čin jako takový se nikdy nestal.

„Vražedné fantazie jsou jen empatickým cvičením, kdy si jedinec představuje, co by se všechno mohlo stát, včetně důsledků, které by mohly následovat. Na základě toho obvykle od jakéhokoliv násilí ustoupí,” vysvětluje pro The Telegraph doktorka Julie Shawová.

A pokud neustoupí, pak je zapotřebí na danou skutečnost hledět jako na chybu a ztrátu kontroly.

Naši předci ale byli jiní. U nich málokdy zůstalo jen u představ, ve většině případů došlo okamžitě na činy. Proto dnes evoluční psychologové tvrdí, že fantazírování o vraždě značí, že je jedinec po evoluční stránce pokročilejší. Dokáže si totiž včas zdůvodnit rizika spjatá s konkrétními činy a odstoupí od jejich realizace.

Anketa

Představovali jste si někdy vraždu svého nadřízeného?
Ano, několikrát
52,9 %
Ano, naštěstí jen jednou
2,9 %
Ano, a byl to i důvod, proč jsem změnil/a zaměstnání
11,8 %
Ne, mám štěstí na nadřízené
8,8 %
Zatím ne, ale je možné, že se tak brzy stane
5,9 %
Ne, nikdy bych se k tomu nesnížil/a
17,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vyřešit problémy s hysterickým šéfem

Přestože pojem hysterie má svůj základ v řeckém slově hystera - děloha, nejedná se o výhradně ženský problém. Hysterický umí být dost dobře i mnohý muž. Pokud...

Výběr článků

Načítám