Hlavní obsah

Pět kroků k záchraně manželství před rodícím se rozvodem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý vztah může po několika letech projít krizí, kdy se v něm ani jeden z partnerů nebude cítit dobře. Oba se tak začnou sami sebe ptát, co se s jejich vzájemnou láskou stalo. Jak to, že si jsou najednou tak vzdálení a cizí, kam se poděly všechny ty sliby, které si při vstupu do manželství dali?

Foto: Profimedia.cz

Každý vztah může projít krizí.

Článek

Ať už za krizí stojí lži, nevěra, vzájemné odcizení či jiné záležitosti, vždy je důležité si položit zásadní otázku:

  •  Je pro mne zdravé a moudré zůstat v tomto vztahu?

Pokud jste byli ve vztahu zneužíváni, týráni či váš protějšek odmítne skoncovat s podváděním, je nesmysl o takový vztah bojovat. Není-li ale poškození takového rozsahu a druhý stojí o nápravu a je ochoten pro zlepšení udělat vše, pak je naděje, že se manželství udržet povede.

Zde je 5 kroků, které vám v tom mohou pomoci.

1. Pojmenujte vše, co ve vztahu nefunguje

Chcete-li cokoliv napravovat, je zapotřebí nejdříve určit, co všechno bylo ve vztahu špatně, co každému z vás vadilo a chcete, aby se změnilo.

Zaměřte se i na konkrétní slova, jež každý z vás říká, a pak jednotlivé kroky, které dělá v případě hádek a konfliktů.

2. Vyhněte se obviňování

Jakmile zjistíte, co všechno ve vztahu nefunguje, budete mít potřebu určit viníka. Nečiňte tak. Na všechny problémy jste vždy dva a jakmile se začnete vzájemně obviňovat, pak celou situaci vždy jen zhoršíte.

Zaměřte se na slova, chování, které chcete změnit, a vzájemně se v tom podporujte. Pokud vám to nepůjde, pak oslovte odborníka a prvotní kroky nápravy čiňte s ním.

3. Začněte vždy u sebe, u vlastních chyb

I když váš protějšek změní spoustu věcí, které narušovaly váš vztah, pokud se vy sami nezměníte, konečný výsledek nebude nikdy dobrý. Zaměřte se tedy především sami na sebe, buďte k sobě upřímní a zkuste se vyvarovat všeho, co může způsobovat vaše společné problémy.

4. Vytvořte si akční plán

Je-li váš partner ochoten s vámi na nápravě manželství spolupracovat, pak si vytvořte akční plán, jak budete společně řešit slabé stránky vašeho vztahu.

„Vztah nikdy nenapravíte tím, že ukážete prstem na viníka, ale jen tím, že se zaměříte na řešení problémů,” upozorňují na svém blogu odborníci na vztahy Susie a Otto Collinsovi.

Dohodněte se tedy na konkrétních krocích, které provedete v okamžiku, když jeden z vás začne dělat či říkat věci, které byly zdrojem problémů.

5. Vzájemně se oceňujte za pokroky

Jakmile budete mít akční plán, vzájemně se oceňujte za všechny pozitivní krůčky, kterých dosáhnete. Zároveň se zaměřte i na silné stránky vztahu, které fungovaly i v době krize, a ty společně posilujte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám