Hlavní obsah

Proč jsou ve vztahu důležité hádky

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory k partnerským vztahům patří, a pokud nejsou příliš časté a závažné, dokážou příjemně pročistit vzduch. To potvrdila i nedávná studie, podle které 44 % párů přiznalo, že jedna hádka týdně dokáže zlepšit vzájemnou komunikaci. Co hádky vypovídají o vašem vztahu, a proč jsou tak důležité?

Foto: Profimedia.cz

Hádky mají i své výhody.

Článek

1. Uchrání vás před nudou

Chodíte se svým partnerem několik let, a přesto vás nikdy nepřestane udivovat, jak moc jste rozdílní? Pak věřte, že se nejedná o špatné znamení, ale právě naopak. Rozdílnost dělá život zajímavější a zamezuje nudě, která se zejména v dlouhodobých vztazích může sem a tam odehrávat. Je ale důležité rozlišovat, jestli jsou vaše hádky pro vztah směrodatné, nebo ne.

2. Jdou ruku v ruce s vášní

Jednou za čas je důležité dát volný průběh svým emocím a nedržet je zbytečně pod pokličkou. Na druhou stranu by ale každá hádka měla končit dobře, nejlépe za zavřenými dveřmi ložnice. Ne nadarmo se říká, že usmiřovací sex je ten nejlepší.

3. Značí dlouhodobý vztah

Podle webu Auxx.me jsou hádky jako jistá forma komunikace daleko lepší, než když spolu partneři nemluví nebo se rozhodnou problém neřešit. Nedostatek komunikace totiž může způsobit frustraci, emocionální odcizení nebo přinejmenším nedorozumění, které může rychle přejít v něco závažnějšího.

4. Posilují vaše pouto

Malé hádky vztahu prospívají, protože odkrývají vaši skutečnou podstatu a partner se s ní musí učit vypořádat. Na těchto malých sporech si pak navíc můžete nacvičit umění kompromisu, což je dovednost, která se hodí v průběhu celého života.

5. Budete šťastnější

Studie z roku 2012, které se zúčastnilo téměř tisíc dobrovolníků, uvedla, že páry, které se nebojí zdravého konfliktu, mají až desetkrát vyšší pravděpodobnost, že bude jejich vztah šťastný, na rozdíl od těch, které se bojí jít se svým partnerem do konfliktu.

6. Značí, že vám na tom druhém záleží

Pokud se vrhnete do hádky, znamená to, že vám ten druhý stojí za vztek i bolest, kterou vám spor způsobí. V opačném případě byste totiž mohli prostě odejít a nechat problém vyšumět. Pamatujte si, že aktivním řešením sporu získává vztah na pevnosti a jen tak se může dále vyvíjet.

Reklama

Výběr článků

Načítám