Hlavní obsah

Pět fází vztahu aneb Proč se většina párů rozchází ve třetí

Novinky, das

Každý dlouhodobý vztah prochází pěti vývojovými fázemi, přičemž za nejkritičtější fázi je považována ta třetí, kdy se většina párů rozchází. Pokud vás zajímá, proč se tak děje, máme pro vás vysvětlení.

Foto: Profimedia.cz

Každý dlouhodobý vztah prochází pěti vývojovými fázemi.

Článek

1. fáze - Zamilování se

V období zamilovanosti je naše tělo zaplaveno hormony, jako je dopamin, oxytocin, serotonin, testosteron, estrogen, tedy hormony lásky. V tento čas se cítíme naprosto skvěle a máme plno plánů do budoucnosti.

Představujeme si, že se splní naprosto všechny naše touhy, uspokojí veškeré potřeby a tedy vše, o čem jsme kdy snili, a co naše starší vztahy nedokázaly naplnit. V ten čas jsme si naprosto jisti, že naše láska vydrží navždy.

2. fáze - Příprava na partnerství

V této fázi se začíná vzájemná láska prohlubovat a jedinci začínají utvářet skutečný pár. Partneři si v tento okamžik nejčastěji pořizují děti, které vztah upevňují. Při výchově dítěte se pár více propojuje a rozvíjí.

Jedná se o období vzájemné radosti a společného trávení času. Partneři se o sobě vzájemně dozvídají, co má druhý rád či nerad a společně si tak obohacují nejen své individuální životy, ale i společný život.

Přestože už v této fázi skončilo bláznivé období zamilovanosti, mezi partnery to stále jiskří - vzhledem k hlubšímu propojení jim je spolu možná ještě lépe než předtím. Divokost nahradilo uspokojení a bezpečí. Jedinci se cítí milovaní, opečovávaní, oceňovaní a očekávají, že přesně takto se budou cítit navždy.

3. fáze - Rozčarování a nepochopení

V tomto období se většina partnerů přestává cítit dobře. Najednou jako by se naprosto vše začalo kazit a vztah jako takový byl víc a víc obtěžující. Jedinci se cítí málo milovaní a celkově opomíjení. Často je tak přepadává pocit, že jsou uvězněni v něčem, kde být nechtějí a touží po něčem jediném, po úniku a vysvobození. Ne náhodou se většina vztahů v tomto období zhroutí.

Ze šťastných a spokojených partnerů se záhy stávají podráždění, rozzlobení a zranění jedinci. Začínají tak hledat nejrůznější úniky v podobě zaneprázdněnosti v práci, ve svých vlastních koníčcích apod. Úlevu a spokojenost doma jim to ale obvykle nepřináší.

Začínají se tak sami sebe ptát, kde je ten druhý, kterého tolik milovali? Proč se ze všeho hezkého stalo něco tak špatného a neuspokojujícího a touží čas vrátit zpět.

Když to jeden z nich okamžitě nevzdá, často partneři ve vztahu pokračují, ale víceméně ze setrvačnosti a tedy bez skutečného pocitu štěstí a důvěry. Ne náhodou se pak u jedinců začínají objevovat nejrůznější zdravotní či psychické problémy.

Pozitivní stránkou této fáze je, že o sobě jedinci ztratí většinou veškeré iluze a začnou na druhém oceňovat jeho skutečné přednosti a nejen vysněné záležitosti, které s realitou neměly mnohé společného.

Pokud partneři překonají tuto krizi, pak většinou zjistí jádro problému, proč se spolu najednou necítili šťastní a mohou dál pracovat na rozvoji vztahu.

4. fáze - Vytvoření skutečné a trvalé lásky

Vztahy se většinou dostávají do krize z důvodů, které si samotní jedinci nesou ze svých rodin, ze svého dětství. Jak ukazují vědecké studie, dětská traumata ovlivňují naše fyzické, emociální, ale i relační zdraví. Dopady z těchto traumat se tak mohou projevit o mnoho let později, kdy už jedinci žijí své vlastní životy a vztahy.

Pokud si partneři začnou vzájemně pomáhat v porozumění si a společně si budou léčit své rány, pak se i jejich vzájemný vztah začne léčit a začnou objevovat skutečné projevy dlouhodobé a pravé lásky.

Čím více začnou toho druhého přijímat takového, jaký ve skutečnosti je, se všemi jeho nedostatky, tím hlubší lásku spolu prožijí.

5. fáze - Společnou silou měníte svět

Všude kolem nás je spousta zlého a špatného. Každý pár má v tento čas příležitost využít svou vzájemnou sílu k řešení některých aspektů světových problémů, které se přímo dotýkají jeho životů. Kdo jiný by to měl učinit než ten, kdo našel mír a klid ve svém vlastním vztahu.

„Pokud se ve vztazích naučíme překonávat vzájemné rozdíly a nalezneme skutečnou a trvalou lásku, pak můžeme mnohem účinněji pracovat na vytváření lepších vztahů ve světě,” uzavírá na svém blogu psychoterapeut Jedi Diamond.

Reklama

Související témata:

Související články

Léčivé účinky lásky

To, že láska pozitivně ovlivňuje naši psychiku, je nezpochybnitelná věc. Věděli jste ale také, že dokáže odstranit i nejrůznější zdravotní neduhy? Nejnovější...

Výběr článků

Načítám