Hlavní obsah

Šest návyků, které byste si měli osvojit v novém roce

Novinky, lin

Novoroční předsevzetí se často nesou ve znamení velkých změn, které nejednou končí fiaskem. Stanovte si proto letos taková, která vás bolet nebudou, a přesto vám podle terapeutů změní život k lepšímu. Trikem je soustředit se na pokrok a své duševní zdraví místo na dosažení konkrétních výsledků.

Foto: Profimedia.cz

Slibte si, že se v novém roce budete věnovat více sami sobě.

Článek

Snad každý z nás by chtěl v novém roce docílil lepší postavy, vydělal víc peněz a najít si lásku, se kterou stráví zbytek života. Pokud se ale zaměříte na takto konkrétní výsledky, budete ještě více zklamaní v případě, že se vám jich nepodaří dosáhnout.

Uchopte letos předsevzetí jinak a zaměřte se spíše na svou psychiku a maličkosti, které vám usnadní každodenní život. Co to znamená v praxi?

1. Naučte se říkat „ne“ častěji

Pamatujte si, že nemusíte říkat ano na každé pozvání, laskavost či práci navíc. Odmítání je tím správným klíčem k vymezovaní si hranic a péči o sebe samého. Pokud si vaši volbu někdo vyloží negativně, neberte to příliš osobně.

Uvědomte si, že ze sebe nemusíte každý den vydávat sto procent a být k ruce každému, kdo vás požádá, obzvláště pokud se jedná o záležitosti, které ve vás vyvolávají negativní emoce.

2. Dejte spánku větší prioritu

Kvalitní spánek je základem dobrého duševního a fyzického zdraví. „Studie ukazují, že pokud spíme málo nebo špatně, jsme více podráždění, úzkostliví a máme vyšší sklony k depresím, než pokud si dopřejeme alespoň sedm hodin kvalitního spánku,“ říká terapeutka Ginger Houghtonová pro Huffington Post.

Kvalitní spánek zkrátka nejen zvyšuje bdělost a úroveň energie, ale dokonce vám pomůže i jíst zdravěji, protože tlumí chutě.

3. Začněte den plánováním

Pokud se probouzíte s plnou hlavou myšlenek a ještě z postele vyřizujete první e-maily, zkuste každé ráno začít spíše tím, že si začnete psát do diáře, co vás daný den čeká. Připište k tomu i vlastní myšlenky a emoce a uvidíte, že váš den začne mít nejen řád, ale také daleko větší význam.

4. Změňte to, jak mluvíte

Jazyk má obrovskou sílu a dokáže ovlivnit to, jak na většinu věcí pohlížíme. „To, co říkáme, vytváří emoce, které zase vedou k určitému chování,“ říká psychoterapeutka Autumn Collierová a dodává, že klíčem k posunu vašeho pohledu a zároveň k rozvoji zdravějších návyků je změna interního dialogu.

Začněte tím, že nahradíte slova „měl/a bych“ za „rád/a bych“. „Slovo měl/a v sobě totiž obsahuje očekávání dokonalosti od našeho života, které je často nerealistické,“ vysvětluje Collierová.

5. Udělejte si více času na sebe

Vyhrazování si času na sebe není žádný luxus, ale nutnost. Čas, který strávíte činností, která vás naplňuje, je klíčový pro duševní a emocionální pohodu.

Může se jednat o zdravotní procházku, dlouhou koupel nebo třeba prodloužený víkend ve spa, hlavní je odstranit stres a negativní pocity, které se nastřádají v průběhu týdne.

6. Naučte se něco nového

Učení se nových věcí je přínosné nejen pro naši náladu, ale také sebevědomí a pohled na svět. Nejde o osvojení si dokonalých dovedností. Stačí se začít učit nový jazyk, uvařit si podle nového receptu nebo si zajít na lekci jógy.

Hlavní je stimulovat mysl, vytvořit si pro sebe výzvu a najít radost v učení nových věcí.

Reklama

Související články

Rady, jak pečovat o své duševní zdraví

Duševní zdraví patří mezi nejdiskutovanější témata současnosti. Lidé totiž pod vlivem napěchovaných diářů často zapomínají na to, co je skutečně důležité -...

Výběr článků

Načítám