Hlavní obsah

Projevy, které předurčují vztah k dlouhodobému trvání

Novinky, lin

„A žili spolu šťastně až do smrti”. Věta, nad kterou v dnešní době většina lidí jen mávne rukou s tím, že se jedná o pohádku. I tak je ale v nás tak hluboko zakořeněná, že doufáme v její naplnění, i když každé druhé manželství končí krachem. Jak poznat, jestli váš vztah aspiruje na pohádkový konec?

Foto: Profimedia.cz

Ve vztahu je důležitá vzájemná souhra.

Článek

1. Umíte se zasmát sami sobě, ale i společně

Společný humor je jedním ze základních pilířů každého dlouhotrvajícího vztahu a na rozdíl například od vášně jen tak nevyčpí. Je důležité umět se zasmát nad starým špatným rozhodnutím, stejně tak si umět vystřelit ze své osoby a ukázat tak partnerovi, že se neberete příliš vážně. Pamatujte, že smích je lék a dokáže nejen zlepšit náladu, ale i uzdravit vztah.

2. Láska každý den

Mít sex každý den je snadné, ale dokázat svou lásku ne. Pokud si váš partner každý den najde chvilku, aby vás pochválil, ocenil nebo pro vás udělal nějakou maličkost, věřte, že jste kápla na toho pravého.

„Pokud se láskyplná gesta, péče či slova stanou ve vašem vztahu zvykem, je velmi pravděpodobné, že vaše láska vydrží,“ říká terapeut Kurt Smith pro Huffington Post.

3. Nepochybujete o sobě

Přišel váš partner pozdě z firemního večírku? Pokud si jeho pozdní příchod automaticky vysvětlujete tím, že nejspíš potřeboval něco vyřešit, nebo se zkrátka celá akce protáhla, jste na správné cestě. Lidé v dlouhodobých vztazích usilují o to minimalizovat hádky tím, že se nesnaží svého partnera zbytečně vinit, místo toho věci řeší tak, jak jsou a snaží se najít řešení, díky kterému by se daný problém již neopakoval.

4. Jste na stejné vlně u věcí, na kterých vám záleží

Dobrým znamením toho, že váš vztah bude dlouhodobě fungovat, je to, že máte stejně nastavené základní hodnoty, jako je například náboženství, náhled na finance, děti i jejich výchovu. Tento ukazatel totiž signalizuje menší množství společných hádek týkajících se důležitých životních rozhodnutí.

5. Nepíšete si skóre

Třikrát jste vytřela, pětkrát vyprala a ani nepočítáte, kolikrát jste po něm sebrala špinavou ponožku válející se v ložnici a on vás za celý měsíc nepozval ani jednou na večeři? Přestaňte svůj vztah zatěžovat matematikou.

„V ideálním vztahu si lidé prokazují laskavosti, aniž něco očekávají na oplátku,“ říká psycholog Ryan Howes. Pokud vám i přesto něco ve vztahu chybí, promluvte si o tom s partnerem, aniž byste mu připomínala to, co všechno pro něj děláte vy. Zlepšíte tak vzájemnou komunikaci, navíc neznehodnotíte svou snahu.

6. Umíte přiznat chybu

Ve zdravém vztahu je důležité umět vyložit karty na stůl a přiznat svou chybu nebo vinu. Zapomeňte na úmorné zapírání, které nikdy nic nevyřeší a nebraňte se konfrontaci. Uvědoměním si své vlastní chyby dáte partnerovi najevo, jak moc vám na něm záleží a jak moc si vážíte vašeho společného života.

Reklama

Výběr článků

Načítám