Hlavní obsah

Když si žena najde partnera, který je starší než její rodiče

Novinky, das

Jeden druhému by mohli být klidně otcem a dcerou, v některých případech dokonce dědou a vnučkou, přesto je spojuje někdy i velmi intenzivní partnerský vztah. Lásce na věku jednoduše nesejde, hůř na to pohlíží okolí. Údiv obvykle neskrývají jak cizí lidé, tak nejbližší, zvlášť když je partner potomka starší než jeho vlastní rodič.

Foto: Profimedia.cz

Mladým dívkám na starších mužích imponuje jejich nadhled, ale i pozornost.

Článek

Mezi známými osobnostmi se nejedná o nic výjimečného. Zpěvák Karel Gott je o 37 let starší než jeho žena Ivana, přičemž její otec byl o 10 let mladší než Karel.

Čtyřicetiletý věkový rozdíl byl ale i mezi režisérem Otakarem Vávrou a jeho ženou Jitkou Němcovou či třicetiletý rozdíl mezi hudebníkem Ivo Pavlíkem a zpěvačkou Heidi Janků. Zajímavé je pak také manželství režiséra Woodyho Allena, jehož manželka je o 35 let mladší adoptivní dcera Soon-Yi Previn.

Podle odborníků k takovým vztahům dochází proto, že ženám imponuje, že zralý muž již ví, co chce, je zajištěný, má vybudované postavení, zázemí, umí se chovat ve společnosti a zároveň je k ženě pozorný, dokáže se o ni se vším všudy postarat apod.

Někdy je za nevysvětlitelnou přitažlivostí ale jen hledání náhrady otce. Stává se to u dívek, které vztah otec-dcera buď nezažily, nebo mezi nimi nefungoval.

Důležitý věk při seznámení

Jak se takový vztah vyvíjí, obvykle ovlivňuje věk, ve kterém se partneři seznámí, v jakém životním období a vývojovém stádiu se nacházejí. Pokud má například 14letá dospívající dívka vztah s dvacetiletým hochem, přestože je od sebe dělí jen šest let, jsou od sebe odděleni různými vývojovými stádii a šance na dlouhodobé trvání vztahu je u nich mnohem menší, než když se třicetiletá žena zamiluje do čtyřicetiletého muže - jelikož se oba nacházejí v podobném životním cyklu.

Věk dívky se pak také zobrazuje do vztahu jako takového i z pohledu její závislosti na samotném muži. Pokud je dívce osmnáct a zamiluje se do výrazně staršího muže, pak mu mnohem více podléhá, než když se podobně zamiluje třicátnice, která má již mnohem větší životní zkušenosti.

Ve vztazích, kde je muž výrazně starší, může vládnout i v dnešní době silný patriarchát. Muž má tendence nejen o všem rozhodovat, včetně finančních záležitostí a mít vše pod kontrolou, ale také mít poslední slovo a určovat ženě, co smí, a co už ne. Žena se tak stává na muži absolutně závislá a není výjimečné, že se po jeho smrti nedokáže sama o nic postarat.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen se svou ženou

S věkem přibývá problémů

Po deseti letech vztahu začne být výraznější věkový rozdíl více znát. A nejde jen o fyzickou krásu, kondici či psychické a fyzické zdraví, ale i pohled na život a vnímání věcí. Generační rozdíly tak pomalu a jistě mohou způsobovat větší či menší problémy.

Zatímco starší partneři začnou vyhledávat soukromí a touží po klidu, ženy postrádají společnost a prahnou po adrenalinu apod. Představy o budoucnosti se tak začínají pomalu a jistě rozcházet, což je nejvíce patrné u tématu rodičovství.

Starší muži už obvykle nechtějí žádné děti, což sice partnerkám zprvu vyhovuje, ale jakmile se dostanou do věku, kdy jim biologické hodiny přeci jen začnou tikat, dostávají se do úzkých. Jejich biologický čas je značně omezený a není vůbec výjimečné, že kvůli příliš velkému věkovému rozdílu partnera svůj čas stát se matkou promeškají.

S věkem se ale mění i další věci. Když je člověku třicet, je mnohdy tvárnější a přizpůsobivější než v šedesáti. Snáze se vyrovnává s nejrůznějšími problémy a pohlíží do budoucnosti. S přibývajícím věkem se vše zdá složitější. Člověk je méně přizpůsobivý a problémy přibývají. Dlouhodobá nespokojenost pak může přerůst v obrovský problém a partneři se v rámci zachování svého psychického i fyzického zdraví mnohdy rozcházejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám