Hlavní obsah

Čtyři časná varování, která mohou značit rozvod

Novinky, lin

V minulém roce se podle Českého statistického úřadu vyšplhala rozvodovost na 47 %. To znamená, že téměř každé druhé manželství končí rozvodem. Čtyři základní příčiny krize vztahu lze přitom vypozorovat již v jeho začátcích a hravě je odstranit. Zajímá vás, jaké to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Poznejte varovné signály a zabraňte rozvodu.

Článek

Rozvodová právnička Lisa Pepperová pro Daily Mail popsala čtyři nejčastější ukazatele, kdy se vztah řítí pomalu, ale jistě do záhuby.

„Ne všechny vztahy lze zachránit, ale pokud zpozorujete varovné signály včas, je pravděpodobné, že se rozvodu můžete vyhnout,“ říká. Jaké chování lze považovat za červený maják?

Nesdílíte detaily

Nedostatek komunikace a stavění bariér patří mezi nejklasičtější ukazatele, že je s vaším vztahem něco špatně. Zpočátku to začíná nevinně, například když začnete vynechávat u vyprávění některé informace, pak ale z ničeho nic začnete trávit čím dál víc času o samotě, a najednou máte na stole rozvodové papíry.

Pokud cítíte, že se jedná o váš případ, uvědomte si, že nikdo nečeká, že budete vést společně dennodenně hluboké rozhovory, jde ale o zachování dobré komunikace s vaším partnerem, která nepovede ke vzrůstající propasti, která je pro některé páry konečná.

Přestali jste se poslouchat

Hádání je velmi zvláštní forma selhání komunikace, protože komunikujete, ale způsobem, který má negativní vliv na váš vztah. Hádat se můžete nad nevýznamnými věcmi nebo nad velkými problémy, ale po celou dobu, kdy proti sobě navzájem bojujete, nedokážete opravdu poslouchat a pochopit jeden druhého.

Koneckonců, vzpomínáte si, kdy naposledy některá z vašich hádek skutečně vyřešila daný problém? Začněte se více zamýšlet nad tím, co vám chce váš partner říct, než nad tím, co mu řeknete na oplátku. Uvidíte, že hádky jsou opravdu jen o komunikaci a schopnosti porozumět tomu druhému.

Nerespektujete se

V rámci manželství může mít neúcta mnoho podob. Může se jednat o lehkou formu vytýkání určitých vlastností, může to ale dojít až ke snižování sebevědomí, které může mít na psychiku vašeho partnera fatální účinky.

Každá neúcta je forma agrese a nemá nic společného s láskou. Pokud svého partnera opravdu milujete, musíte automaticky pečovat o to, jak se cítí. Pokud se navzájem nerespektujete, je to jasné znamení, že se navzájem bezpodmínečně nemilujete.

Přišli jste o iluze

Podle výzkumu mají lidé v páru mající o sobě navzájem vysoké mínění větší šanci spolu vydržet. Pokud máte tendenci svého partnera vidět inteligentnějšího, atraktivnějšího nebo zábavnějšího, než jste vy sama, znamená to, že se k sobě opravdu hodíte.

Ovšem v případě, že vám partner připadá ve všech ohledech průměrný a neodpovídá vašim představám, je více než zřejmé, že pokud se nezměníte vy, případně váš partner, váš vztah se bude řítit do záhuby.

Reklama

Výběr článků

Načítám