Hlavní obsah

Románek s nadřízeným? Risk, který se nemusí vyplatit

Na pracovišti dochází poměrně často k nejrůznějším vztahům mezi lidmi. Dnes sice tomuto způsobu sbližování tvrdě konkurují seznamky na internetu, případně sociální sítě, ale stále platí, že se jedná o prostředí, kde se lidé mohou přirozeně poznat a najít si k sobě cestu. U dvou svobodných jedinců to nepředstavuje žádný problém. Naopak.

Foto: Profimedia.cz

Milostný vztah mezi lidmi, z nichž jeden je podřízený a druhý nadřízený, končí většinou špatně.

Článek

Je ale jasné, že existuje veliký rozdíl v tom, jestli jde o vztah mezi dvěma zaměstnanci, kteří jsou v symetrickém postavení, tedy víceméně na stejné úrovni, nebo se jedná o vztah nesymetrický, to znamená, že jeden je podřízený a druhý nadřízený. Bývá to jasný signál, že si neuhlídali hranice. Takové vztahy končí většinou špatně a v konečném důsledku přinesou velké problémy oběma aktérům a někdy i celému pracovnímu kolektivu.

„Ostatně celý národ mohl sledovat, jak to dopadlo, když měl ministerský předseda vztah se šéfkou svého sekretariátu. Šlo navíc o vztah, ve kterém ji neovládal, ale byl jí ovládán, aby to mělo ještě podivnější pachuť. Padla kvůli tomu vláda, a dokonce s velkou ostudou. Tahle trapná groteska má navíc soudní dozvuky ještě dodnes,” upozorňuje psycholožka Alice Vondrová.

„Zásadní problém podobných vztahů spočívá v tom, že probíhají většinou tajně, a jakmile hrozí provalení, není tak snadné je ukončit. Mohou skončit diskreditací dvojice s tím, že nadřízený ztratí svou pozici, což doprovází velký třesk v podniku,” dodává psycholožka.

Uvědomí-li si toto všechno nadřízený, ale včas, problémy začne mít naopak podřízený, a to zvlášť v okamžiku, kdy se nesmíří s tichým rozchodem a bude o vztah dál bojovat. V takovém okamžiku se obvykle sám nadřízený postará o to, aby podřízený ze zaměstnání odešel. Zdiskreditovat ho nebude vůbec složité.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám