Hlavní obsah

Muži se doma do vaření příliš nehrnou, v kuchyni vládne jen každý desátý

Novinky, das

Ve většině českých domácností stále přetrvává tradiční model přípravy jídla - vše je především na ženě. Jak ukázal nejnovější průzkum od Buřinky, Stavební spořitelny České spořitelny, v domácnosti výhradně vaří jen 4,6 % mužů, v 5,4 % vaří muž častěji než žena (dohromady tedy zhruba každý desátý muž). Přičemž rovnoměrně se u vaření střídá 16 % partnerů.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji muži vaří v Libereckém kraji.

Článek

Ženy to nemají skutečně vůbec jednoduché, protože v téměř třetině domácností se denně chystá teplé jídlo, a to už vyžaduje pořádnou porci času.

Podle průzkumu dále vyplynulo, že věk lidí nemá velký vliv na to, zda vaří častěji muž, či žena. Podíl mužských domácích kuchařů je velmi podobný napříč generacemi.

Velmi ale záleží na konkrétním regionu. Například v Praze vaří častěji 14 % mužů než žen, ve 20 % domácností se u vaření partneři pravidelně střídají. V Libereckém kraji dokonce najdete muže častěji při vaření než ženu v 18 % domácností, v 17 % se střídají.

Naopak v Jihomoravském kraji muže v kuchyni při přípravě jídla téměř nepotkáte – častěji než ženy vaří jen 4 % z nich.

Anketa

Kdo u vás vaří častěji?
Žena
43 %
Žena, ale muž lépe
1,9 %
Muž
45,9 %
Muž, ale žena lépe
0,5 %
Střídáme se
8,7 %
Celkem hlasovalo 207 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč slzíme při krájení cibule

Cibule je nezbytnou součástí naší kuchyně. Její příprava ale rozhodně nepatří mezi ty nejveselejší. Při krájení většiny druhů totiž často slzíme. Čím to je?...

Výběr článků

Načítám