Hlavní obsah

Jak zahnat nepříjemné myšlenky a zmírnit žárlivost ve vztahu

Novinky, das

Žárlivost je jedna z nejčastějších věcí, která ničí i jinak fungující vztahy. Pokud si své myšlenky i chování žárlivý jedinec uvědomuje, pak je velká naděje na nápravu. Jakmile se ale dostane do fáze, kdy je doslova a do písmene ovládán chorobnými představami a nikdo mu není schopen vysvětlit, že jsou jeho teorie nesmyslné a neoprávněné, pak se bez pomoci odborníků jednoduše neobejde.

Foto: Profimedia.cz

Žárlivost ničí i jinak pevné vztahy.

Článek

Jak v sobě potlačit pocity nejistoty, vyúsťující v žárlivé chování? Máme pro vás hned několik doporučení.

1. Zhodnoťte svůj vztah

Každý vztah by měl být postaven na důvěře, respektu a vzájemné lásce dvou jedinců. Jakmile k sobě lidé nejsou upřímní, často přicházejí na řadu pochybnosti a pocity nejistoty.

„Pokud žijete ve vztahu plném nejistot, je jasné, že vás přepadá pocit žárlivosti častěji než ty, kdo jsou po této stránce v klidu. Zůstanete-li v tomto vztahu dlouhodoběji, je možné, že časem žárlivosti zcela propadnete. Proto přemýšlejte, zda je dobré v takovém vztahu zůstávat a riskovat, že podobný stav nastane. Není pravda, že žárlivci jsou jen psychicky narušení jedinci. Do tohoto stavu se může dostat úplně každý,” vysvětluje na svém blogu psychoterapeutka Kathy Morelliová.

2. Poznejte sami sebe

Pokud žijete dlouhodobě v pevném vztahu, a přesto vás trápí žárlivost, pak se zaměřte na sebe. Zeptejte se sami sebe:

  • Máte pronikavý pocit prázdnoty nebo nedostatek sebevědomí?
  • Jaký byl váš vztah s rodiči či s těmi, kdo vás v dětství vychovávali?
  • Panovala doma pohodová, milující atmosféra, také občas plná kritiky?
  • Byli vaši rodiče nespolehliví?
  • Vychovávali vás v represivní atmosféře?

Z výzkumů totiž vyplynulo, že pokud jedinci prožívali klidné dětství a rodiče pro ně představovali pocit bezpečí, pak jsou v dospělosti méně žárliví, závislí na druhých, mají větší sebevědomí a netrpí pocity méněcennosti jako ti, kteří takové dětství neprožili.

„Pokud své dětství za klidné označit nemůžete, pak je vždy dobré zajít za odborníkem a spolu s ním zapracovat na posílení sebevědomí,” radí Morelliová.

3. Svěřte se někomu

Někdy pomůže promluvit si o svých žárlivých pocitech s někým nezaujatým, nejlépe s přítelem. S jeho pomocí lze získat znovu nadhled.

4. Pojmenování situace

Někdy pomůže i uvědomění, že se jedná o pocit žárlivosti. Pojmenováním může problém ztratit svou moc.

5. Nechte věci plout

Tzv. hodit věci za hlavu sice problém dlouhodobě neřeší, ale v daném okamžiku může pomoci.

„Jakmile jedince přepadnou tyto negativní emoce, měl by se zhluboka nadechnout a představit si, jak emoce proudí jako vítr skrz něj, a to opakovat, dokud se mysl neuvolní,” doporučuje psychoterapeutka.

6. Nezapomínejte na pozitivní stránky

Každý má své silné a slabé stránky. Pokud vnímáme hlavně nedostatky druhého, pak bychom si měli vzpomenout i na jeho pozitivní stránky a utvořit si harmonii ve vnímání toho druhého jako celku.

Reklama

Související články

Jak poznat, že se váš vztah blíží ke konci

Volba, s kým budeme žít, patří k nejdůležitějším rozhodnutím v našem životě. Někdy ale postupem času zjistíme, že člověk, kterého jsme si vybrali, není tím...

Výběr článků

Načítám