Hlavní obsah

Co ničí důvěru v jinak fungujícím vztahu

Novinky, das

Ztráta důvěry netrápí jen partnery, kteří procházejí krizí, řeší nevěru či různé lži. Může postihnout i jinak bezproblémové vztahy. Stačí k tomu velmi málo – nedostatek vzájemné empatie. Jakmile jedinec získá pocit, že mu druhý nenaslouchá a určité věci ani slyšet nechce, je jeho důvěra skutečně ohrožena, zvláště trvá-li tento stav týdny či měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ztráta důvěry může postihnout i jinak bezproblémové vztahy.

Článek

Kolikrát jste slyšeli slova "Pokud mě miluješ, budeš mi věřit" nebo "Proč mi prostě nevěříš"? Byl to důvod, proč jste opět začali svému protějšku důvěřovat? Ve většině případů tomu tak není, ba právě naopak, vzbuzuje to k druhému ještě větší nedůvěru.

„A je to tak správně. Protože se často jedná o způsob manipulace, pomocí které jedinec chce, abyste ignorovali své vlastní pocity a přijali jeho způsob vnímání,” vysvětluje na svém blogu odbornice na vztahy Veronica Monetová.

Jak neztratit jednou provždy důvěru v partnera?

V první řadě se snažte předcházet konfliktům, a když už k nějakému dojde, pak se držte následujících pravidel.

  • Nikdy se nevysmívejte a nenadávejte.
  • Nekřičte.
  • Vyvarujte se jakéhokoli fyzického kontaktu.
  • Převezměte zodpovědnost za své činy a emoce. Neviňte druhého a používejte slova „mám pocit”.
  • Soustřeďte se jen a jen na daný konflikt a neutíkejte od tématu. Stejně tak zapomeňte na minulost a výčitky.
  • Nikdy nevyhrožujte rozvodem, odvetou, zničením majetku, kariéry, násilím či dětmi.
  • Pokud máte pocit, že vy nebo váš partner nemůžete dodržovat tyto rady, přestaňte věc řešit a vyčkejte, dokud toho nebudete schopni.

Při řešení konfliktů také může pomoci nahrávání si videí při hádce. Jakmile jedinci sami sebe vidí ve videu, včetně svých reakcí, bývají v šoku z toho, jak špatně reagují.

Dalším účinným nástrojem pro obnovení důvěry může být podle psychologa Johna Gottmana ocenění každé kritiky. Tzn., že za každou výtku či negativní komentář musíte říct partnerovi pět pozitivních věcí. Je to věc, která pomůže nejen druhému, ale i vám samotným si uvědomit, proč s druhým jste a proč s ním chcete i nadále zůstat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám