Hlavní obsah

Jak moc může odchod do důchodu změnit partnerský život

Novinky, das

Mnozí lidé se vyloženě těší do důchodu, v domnění, že budou mít konečně víc času sami na sebe, na své koníčky, ale i na partnera. O to víc jsou pak zklamáni, že se věci mají zcela jinak. Vypadnutí z každodenního rytmu sice přináší na chvíli úlevu, ale po čase to může začít nudit. Navíc se objevují velké problémy mezi samotnými partnery.

Foto: Profimedia.cz

Být s někým 24 hodin denně není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

Článek

Být s někým 24 hodin denně není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Doposud pracující jedinci se tak musí učit znovu spolu žít, překonávat každodenní překážky a zejména řešit náladovost druhého, vyplývající ze změny životního stylu a nečinnosti.

O tom, že to není nic jednoduchého, vypovídá fakt, že rozvody v důchodovém věku tvoří asi jednu šestinu ze všech rozvodů.

Dost často se totiž stává, že právě v tomto období si dlouholetí manželé uvědomí, že nemají společné zájmy, ani stejná očekávání. Dohodnout se tak na společném trávení času je velmi složité a po psychické stránce náročné.

Navíc muži velmi rádi lpí na předchozích stereotypech, kdy na ženě nadále nechávají veškerý chod domácnosti - od vaření, přes nákupy až po úklid a další záležitosti. Dost často se tedy stává, že zatímco muž tráví většinu času na gauči u televize či na židli u počítače, žena musí neustále vyvíjet nějakou aktivitu, což se následně stává i důvodem sváru.

Jak zabránit případným konfliktům? 

Každý si musí najít modus vivendi, tedy způsob spolužití, aby vyhovoval oběma povahám i představám. Není to jednoduché, ale pokud spolu dva lidé i po letech dokážou otevřeně mluvit, určitě se spolu dohodnou, a to nejen na náplni volného času, ale i chodu domácnosti.

Podle odbornice na vztahy Marie-Adeline Poncetové je zapotřebí na počátek společného důchodu pohlížet jako na partnerskou krizi, která může vztah buď zcela zničit, nebo naopak posílit.

Aby člověk vyšel z této krize bez úhony, je lepší, když si buduje svou nezávislost po celý život. To znamená mít svůj okruh přátel, své aktivity, své zájmy. Především je třeba dát životu smysl.

„Spíše než si pasivně užívat kultury nebo sledovat sport je lepší věnovat se nějaké aktivitě - ať už práci na zahradě, v dílně či se podílet na dobrovolnických či politických aktivitách ve městě," vysvětluje pro deník Le Figaro Poncetová.

Zásadní je podle ní ponechat si nezbytný čas na přemýšlení, což umožní najít smysl nové životní etapy, a dát na to čas i tomu druhému. „Jen tak vás tato etapa může obohatit, a navíc zajistíte rovnováhu v domácnosti," dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm pravidel šťastného soužití

Šťastný a spokojený, roky prověřený partnerský vztah nemusí být jen hollywoodskou fikcí nebo výplodem pracovního úsilí německé spisovatelky zamilovaných...

Proč je pro vztah důležité slavit výročí

Slavíte s partnerem pravidelně výročí svatby či den seznámení? Pak děláte dobře. Podle odborníků totiž všechny tyto příležitosti upevňují vztah. Partneři si...

Výběr článků

Načítám