Hlavní obsah

Mladiství stále častěji odkládají sex na později

Novinky, lin

Teenageři nejsou tak sexuálně aktivní, jak tomu bylo dříve. Podle nejnovější studie bylo v roce 2013 sexuálně aktivních 46,8 procenta středoškoláků, zatímco o dva roky později se hodnota snížila na 41,2 procenta. Odborníci toto zjištění vítají. Tím, že mladí odkládají sex na později, se totiž výrazně snižují rizika nejrůznějších nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v americké Atlantě provedli průzkum mezi středoškoláky z 29 států. Výsledky byly porovnány s předchozími studiemi a ukázaly, že se teenageři oddávají sexu méně a začínají s ním později. To vědci hodnotí kladně, neboť brzké zahájení sexuálního života je spojeno s vyšším počtem sexuálních partnerů, předčasných těhotenství či různých gynekologických infekcí.

Předcházející výzkum navíc ukázal celkový pokles „rizikového chování” mezi mladistvými, včetně nižší spotřeby alkoholu, cigaret i marihuany. Což vede k úvahám, co vede současnou generaci k poklidnějšímu dospívání.

Laura Lindbergová, hlavní vědecká pracovnice amerického Guttmacherova institutu, pro server Daily Mail uvedla, že není jasné, zda abstinence v sexu představuje pouze "krátkodobý výkyv", nebo dlouhodobou změnu sexuálních zvyků. Ale dodává, že na vině může být volně přístupná pornografie či strach mladých dívek z otěhotnění.

Reklama

Související články

Drobnosti, díky kterým upevníte svůj vztah

Mnozí lidé tvrdí, že sex je ve vztahu potřebnou, nikoli však nejdůležitější věcí, pro jiné je naopak sex základem celého vztahu. Ať už je to jakkoli, jedno je...

Výběr článků

Načítám