Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Onanie? Sexuální trénink i samoobsluha

Právo, Jaroslav Zvěřina

Sexuologové dnes mají jasno. Masturbaci vnímají jako neškodnou a v mnoha ohledech dokonce prospěšnou aktivitu. Nebylo tomu tak vždycky. Dlouhá staletí byla považovaná za jednání škodlivé, politováníhodné a nepřirozené, ale často také chorobné a zvrhlé. V dobách španělské inkvizice mohlo stát člověka dokonce život, pokud ho při ní přistihli nebo pokud se k ní přiznal.

Foto: Profimedia.cz

Ženy si díky masturbaci pěstují pozitivní vztah ke svému tělu i k pohlavním orgánům.

Článek

Odsuzovali ji však i někteří lékaři. Například švýcarský lékař Tissot dramaticky líčil ve svém pojednání z roku 1758, jak masturbující člověk odpudivě upadá, až nakonec bídně zemře. Názory o škodlivosti onanie zastávala většina jeho evropských kolegů. Téměř dvě stě let. Strašili pacienty třeba tím, že častější onanování vede k duševnímu onemocnění nebo k nejrůznějším „degenerativním“ chorobám, třeba k vysychání míchy.

Ve starých zdravotnických příručkách nalézáme jejich rady rodičům, jak onanii zabránit. Využívali k tomu i různé pomůcky. Dětem pak zavírali do těchto pomůcek pohlavní orgány jako do pásu cudnosti.

Někteří evropští lékaři odstraňovali děvčátkům poštěváček ještě ve čtyřicátých letech minulého století. Tento zákrok, který dělali na přání rodičů, měl dívkám zabránit v tolik obávané masturbaci.

A v sedmdesátých letech minulého století tvrdil sovětský sexuolog Kadastik, že mladí dospívající muži, kteří onanují, se kvůli výronu semene připravují o cenné bílkoviny, které jim pak chybí při výstavbě mozku.

Ještě dnešní děti mají obavy

Ještě dnes se nás teenageři na besedách občas zeptají, jestli si člověk může poškodit zdraví, když onanuje. Jindy se zase setkáváme s dívkami a mladými ženami, které si stěžují, že nedokážou dosáhnout při souloži orgasmu. A stejné je to i v případě jiných sexuálních praktik, které s partnerem provozují.

Když jim doporučíme autoerotické experimentování, brání se mu s tím, že je přece nebezpečné pro zdraví. Samozřejmě není. A u mladých žen bývá masturbace někdy jedinou možností, jak se vyznat ve svých pocitech, reakcích a potřebách. Masturbace může být škodlivá nebo nebezpečná pouze tehdy, když ji člověk provozuje tak, že si při tom ublíží. Gynekologové a urologové by mohli vyprávět. Vzpomínám si například na případ muže, který si poranil penis výkonným vysavačem. Používal ho totiž k autostimulaci.

V ambulancích mají také sbírky tužek, fixů a pletacích jehlic, kterými se pacienti dráždili v močové trubici. A jeden kolega, gynekolog, zas vzpomíná, jak na nočních službách odstraňovali ženám z pochvy zbytky banánu, různé lahvičky, svíčky, dětské hračky nebo dokonce šišky. Kuriózním předmětem se stal malý cestovní budík. Jeho výhodou bylo, že intenzivně vibroval.

Kdysi byla onanie chápaná jako hlavně mužská záležitost. Dnes víme, že ženy bývají v průměru stejně aktivní. Díky masturbaci si mohou natrénovat orgasmus a také pěstují pozitivní vztah ke svému tělu

Dnes je daleko snazší vyhnout se těmto úrazům díky nejrůznějším erotickým pomůckám, které jsou bezpečné a které si lidé mohou snadno koupit v sexshopech, případně si je objednat v internetovém obchodě. Kdysi byla onanie chápaná jako hlavně mužská záležitost. Dnes víme, že ženy bývají v průměru stejně aktivní. Díky masturbaci si mohou natrénovat orgasmus a také díky ní pěstují pozitivní vztah ke svému tělu i k pohlavním orgánům.

Pokud jde o muže, zjistili lékaři, že pravidelný sexuální život a masturbace snižuje jejich sklon k nezhoubnému bujení prostaty a k rakovině tohoto orgánu. Prostata totiž produkuje sekret, který je součástí ejakulátu. A jeho pravidelný výron je pro správnou funkci prostaty významný, jak ukazují vědecké výzkumy.

Masturbace, o které někteří odborníci mluví jako o sexuální samoobsluze, pomáhá lidem také v tom, aby přirozeně ventilovali nahromaděné napětí. Sexuální, případně i psychické. Pokud je na onanii něco opravdu škodlivého, tak jenom to, když ji zakazujete dětem i teenagerům a když kolem ní děláte nesmyslné dusno. Tyto zákazy nebo scény, které dělají z onanie něco nenormálního, mohou totiž narušit jejich budoucí sexuální život v dospělosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám