Hlavní obsah

Jizvy nejsou jen kosmetický problém

Novinky, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jizva nás upoutá na první pohled. Někdy vadí jen esteticky, jindy i při normálním pohybu. O tom, jak dopadne její léčba, záleží nejen na jejím vzniku, ale také na další péči.

Článek

Pokud úraz postihne první vrstvu kůže (epidermis), pak se rána zhojí zcela. Když poškození zasáhne hlubší vrstvu (korium), není kůže schopna vytvořit původní strukturu a buňky začnou tvořit náhradní tkáň - vazivo. Výsledkem této činnosti buněk je pak jizva. Kromě úrazů vznikají jizvy i po proběhlých zánětech kůže, např. po akné, pásovém oparu. Časté jsou také plošné jizvy po popáleninách.

Každé místo se hojí jinak

Ideální je, když se nám vytvoří jizva normální. Její povrch je sice hladký, ale pokožka nemá typickou strukturu. Nejsou v ní ani potní, ani mazové žlázky a ani vlasy. Jizevnatá tkáň je nepružná a tuhá, protože nemá elasticitu normální kůže. Horší je situace, pokud je vzniklého vaziva málo, pak vzniká jizva vpadlá (atrofická). Když je naopak nového vaziva nadbytek jde o jizvu hypertrofickou (velkou) nebo jizvu keloidní, která svou velikostí přesahuje zničenou kůži.

Některá místa na těle se častěji hojí jizvou hypertrofickou nebo keloidní. Takto postižená bývají - dolní část obličeje, krk, hrudník, ramena a horní část zad. S tím souvisí i další problém, který již není jen kosmetický, ale i zdravotní. Jizva totiž může bránit v pohybu přilehlému kloubu.

Léčba je někdy obtížná

O tom, jak bude jizva vypadat, rozhodují také naše genetické dispozice, věk, zdravotní stav, charakter hojení a poranění. Chceme-li, aby vypadala co nejlépe a také, aby se pokud možno snadno hojila, pak odborníci doporučují použít speciální místní přípravek. V poslední době se osvědčuje gel, který obsahuje heparin, alantoin a výtažek z cibule. Heparin snižuje aktivitu buněk, které produkují vazivo. Zároveň má vliv na krvácivost cévek a má protizánětlivé účinky. V kombinaci s ostatními součástmi přípravku se účinky na tkáň zvyšují.

Alantoin podporuje hojení a napomáhá k zlepšení pružnosti. Díky němu může dojít k výraznému vylepšení nejen vzhledu jizvy, ale i jejích dalších vlastností (pružnosti, tahu, bolestivosti). Omezuje také svědění a zlepšuje i vzhled starých jizev. Výtažek z cibule obsahuje mnoho aktivních součástí. Obsahuje totiž vitamíny (A, B1, B2, C), aminokyseliny a různé flavonoidy. To vše podporuje regeneraci, má protizánětlivé účinky a omezuje nežádoucí růst vaziva. Ve spojení se speciálními masážemi může významně ovlivnit náš vzhled.

Reklama

Související články

Aby nehty nezarůstaly a nebolely

Sekretářka měla strach. Bála se, že jí chirurg zase strhne nehet, který jí zarostl do kůže. Kvůli tomu měla na palci u nohy pořádný zánět. Hnisal a bolel...

Výběr článků

Načítám