Hlavní obsah

Důvody, proč lidé udržují přátelské vztahy s bývalými partnery

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržet přátelský vztah se svými bývalými partnery je bezesporu ušlechtilé, ale ne vždy snadno udržitelné přání. Zda se to z dlouhodobého hlediska povede, záleží především na důvodech, proč se exmilenci snaží udržet přátelství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle nejnovějšího průzkumu Státní univerzity v americkém Kansasu udržuje přátelství se svými expartnery 59 % lidí. Nejčastěji se tak děje ze čtyř hlavních důvodů: kvůli zabezpečení, z praktických důvodů, ze zdvořilosti a kvůli nevyřešeným romantickým přáním a tužbám.

Pokud expartneři zůstávají v přátelském vztahu kvůli zabezpečení, zpravidla to znamená, že nechtějí přijít o emocionální podporu a rady, které si navzájem nabízejí.

Praktické důvody pak zahrnují rodičovské záležitosti, vzájemnou finanční závislost nebo snahu rozdělit společný majetek. Ze zdvořilosti spolu lidé zůstávají v kontaktu, aby se vyhnuli nepříjemným konfrontacím a dramatům. Někdy ale zůstávají i čistě z nevyřešené romantické touhy.

Po rozchodech se partneři snaží udržovat neutrální vztahy

Další výzkum sledoval, zda mohou porozchodová přátelství skutečně vydržet. Vědci sledovali 241 mužů a 293 žen a zajímali se o to, jaké důvody vedly k rozchodu a pak také k udržení přátelství.

Jak uvedl magazín Woman’s Day, z jejich zjištění vyplynulo, že přátelství expartnerů není ani pro jednoho z nich uspokojující či neuspokojující, spíše je neutrální.

Nejmenší stabilitu přitom mají přátelství založená na nevyřešených touhách, zatímco přátelství z praktických důvodů a z důvodu zabezpečení jsou stabilnější. Přátelství, které je udržováno ze zdvořilostních důvodů, vydrží jen velmi krátce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám